· · Komentari: 0
BODLJIKAVE LEPOTICE

Zaštitite svoje kaktuse, jer ako krenu da bujaju i rastu - loše je i brzo će uvenuti

Sukulenti su se ovog proleća zbog tople zime probudili ranije, ali uz pravilnu negu ne znači da neće cvetati

Dvakaktusa.jpg
Foto: A.M.

Odavno je došlo vreme da se skinu "kaputići" sa kaktusa, jer više nema opasnosti od neočekivanog mraza. Kaktusi su se uveliko probudili i vreme je za prolećnu negu koja počinje prvim zalivanjem.

Pročitajte još: Da biste imali lepe ruže, obavezno ih početkom proleća orežite i uradite VERTIKULIRANJE

Zašto ne cvetaju?
Kaktusi moraju da tokom godine dožive nekoliko hladnih meseci. Moraju da se "ohlade", ali ne i da se smrznu. Bez zime neće cvetati.

Sukulenti zimu treba da provedu na hladnom, ali zaštićeni od mraza. Idelno mesto je zastakljena terasa na kojoj temperatura ne pada ispod nule i koja ima dosta svetlosti. Za svaki slučaj, savesni vlasnici kaktusa svoje ljubimce umotavaju u novine ili kese kako bi nežan koren zaštitili od smrzavanja. Sada je vreme da se sa njih svaka vrsta zaštite definitivno skine.

Skinite zaštitu
Foto: A. M.

Zima u toploj sobi

Dobro je poznato da je kaktusima neohodno da provedu nekoliko meseci na hladnom, jer zimski san podstiče cvetanje. Najgore mesto na kojem sukulent može da prezimi je topla soba. Na takvom mestu nekontrolisano počinje da raste u visinu, što vlasnika prvo obraduje koliko "lepo napreduje", a zatim shvati da je izgubio oblik i posle deformacije se osušio.

Dakle, nedostatak zimskih meseci je glavni razlog zašto mnogi kaktusi ne cvetaju. Ukoliko se zalivaju sredstvima  koja podstiču cvetanje kaktusi će se brzo umoriti i uvenuti.

Prolećna nega

Dva pravila
1. Kada poželite da zalijete kaktus, svakid rugi put odustanite.2. Kaktus koji sporo napreduje, najbolje napreduje.

Proleće i jesen su vreme kada se kaktusi presađuju isključivo u slučaju da je biljka prerasla saksiju ili je posuda pukla. Nova posuda treba da bude za samo jedan broj veća, a zemlja mora da sadrži kvarcni pesak. Na dno saksije mora da se postavi drenažni sloj od šljunka ili glinenih krhotina. Kaktusi bolje napreduju u manjoj posudi, sa skromnim zalivanjem i bez prihrane.

Pročitajte još: "Trava koja vraća mladost" postoji u Rusiji i Srbiji, poznata je iz vremena Vladimira Velikog, a sada pomaže kod neplodnosti

Na balkon ili u baštu kaktusi se iznose u aprilu. Međutim, velika opasnost je prvo prolećno sunce koje, ukoliko je direktno, može da ošteti meso sukulenta.

Kaktusi se zimi ne zalivaju, a tokom toplih dana to treba činiti jednom nedeljno. Ne vole vlagu, ali ni direktno sunce. Idealno mesto za sukulente ima dosta svetla, ali ne i direktno sunce.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.