· · Коментари: 0
ИСХРАНА

Болест ГУРМАНА: Морате да ослабите, а не смете да ГЛАДУЈЕТЕ? Ево ДИЈЕТЕ за вас!

Уз лекове за терапију гихта неопходне су и корекције у исхрани. Пробајте овај јеловник.

1610962857_supa3.png
Фото: Депозитфото

Промена исхране се првенствено односи на правилан избор намирница и њихове количине, што ће помоћи да се скине вишак телесне тежине, као и да се минимизира унос хране која садржи пурин - супстанцу чијом разградњом настаје мокраћна киселина, чије нагомилавање доводи до напада гихта.

Прочитајте још: Ово воће је идеално јести пре доручка

Већина пацијената која болују од гихта има вишак килограма, али не смеју да гладују, јер услед рестриктивне исхране долази до разградње телесних протеина, што повећава ниво мокраћне киселине. Дакле, план исхране за гихт мора да одговара правилима о уносу масноћа и намирница нарочито богатих пурином, али не сме да буде превише калоријски ригидан. Најбољи начин да се избегне гладовање је увођење међуоброка.

Избегавајте изнутрице, паштете, вирше...

Заборавите на банкете и раскошне гозбе Фото: Депозит

Алкохол, пиво, сокови...
Никако не користите алкохол и алкохолна пића. Алкохол подстиче дехидрацију, стварајући тако плодно тло за акумулацију мокраћне киселине, а и само његово разлагање резултира повишеним нивоом мокраћне киселине у крви. Нарочиту пажњу требало би обратити на пиво, јер квасац је јако богат извор пурина. Слично важи и за газирана пића.

Основно је да се избегавају изнутрице, паштете, наресци, саламе, виршле, сухомеснати производи, конзервирана риба, сојино млеко и кафа у већим количинама.

Црвено месо једите само три пута недељно.

Свињетина, говедина, месо перади, осим пилетине, дивљач, домаћа сланина и кобасице, супе са месом, шкољке, парадајз и супа од парадајза могу да се једу највише три пута недељно. Нешто чешће могу да се једу овчетина, пилетина без кожице, туњевина, пасуљ и грашак, карфиол, спанаћ, блитва, печурке и пшенични хљеб.

Прочитајте још: БОЖИЈА капљица је задовољство и лек за ОСАМ болести

На трпези сваког дана могу да се нађу воћни сокови и воће, поврће попут зелене салате, прокеља, шаргарепе, краставца, кромпира, зеља, ротквица, намирнице попут пецива и хлеба, двопека, пиринча, интегралне тестенине, гриза, млека, јаја, нискомасног сира, хладно цеђених уља, орашастих плодова, затим чај и какао.

Понедељак

Доручак: лимунада, немасни сир и парче интегралног хлеба

Ручак: крем чорба од шаргарепе и незаслађен компот од јабука

Ужина: домаћи воћни јогурт

Вечера: гриз и две крушке

Прочитајте још: Расте у Србији, сигурно мислите да је КОРОВ, а права је ИМУНО БОМБА

Уторак

Доручак: бела кафа, или какао, два парчета интегралног хлеба и јабука

Ручак: крем супа од карфиола и тиквице пржене с јајима.

Ужина: интегрални тост и кисело млеко

Вечера: немасни сир, салата од парадајза и рендана јабука

Среда
Доручак: домаће кифлице, меко кувано јаје и чај од шипка без шећераРучак: супа са гриз-кнедлама и першуновим листом, интегрална тестенина са домаћим парадајз сосом и туњевином и обилна порција зелене салатеУжина: домаћи сок од целера, першуна и бананеВечера: палента и кисело млеко

Четвртак

Доручак: домаће пециво, шоља млека и поморанџа

Ручак: чорба од мешаног поврћа и пилетине, домаћи млинци са сиром

Ужина: зелена салата, парче сира и интегрални тост

Вечера: воћна салата од крушака, јабука, поморанџи и сувих шљива

Прочитајте још: Ова намирница ће ублажити гасове и надутост, а сви је имамо у кући

Петак

Доручак: интегрално пециво, омлет са парадајзом и паприком, чаша киселе воде

Ручак: парадајз супа, кромпир пире и динстани патлиџани, зелена салата

Ужина: компот од мешаног воћа

Вечера: зелена салата, интегрални тост и туњевина

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.