Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЧУДО ОД ПОВРЋА! Знате ли шта једна РОТКВИЦА може да учини за ваше тело

Обавезно треба да се нађе на трпезаријском столу.

1620367473_rotkvica.JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе/ВД Круна
Oglas

Уколико сте се питали шта је то што ће вас чувати од прехладе, покренути успавана црева, а уједно и освежити, прави одговор је ротквица. Сазнајте које су њене благодети:

1. Заштитник тела

Ротквица (лат. Рапханус сативус) потиче из Азије где се узгајала и брала још пре 3000 година. Црвена боја ротквице потиче од пигмента антоцијана. Ова материја је снажан антиоксиданс који чува ћелије тела од распадања и гарантује здравље целог тела.

2. Подстиче пробаву

Љуткасти укус ротквице подстиче лучење желудачних сокова, због чега се обично служи у облику салата или напитака, односно као аперитив који отвара апетит.

Уз то покреће пробаву и рад црева, а посебно се препоручује особама које имају проблема с тврдом столицом.

3. Савезник фит форме

У сто грама ротквица налази се тек 16 калорија јер већину плода чини вода. Не чуди стога што у овој љуткастој намирници можете уживати без задршке чак и ако држите дијету. Ово је поврће одличан извор витамина Ц, дијеталних влакана, калијума и фолата, који дају енергију и јачају имунитет.

Опрез:
Због љутине поврћа појачано уживање у ротквицама не препоручује се особама које имају осетљиву слузницу желуца и болести попут чира, проблеме са цревима, нити бубрежним болесницима.

4. Антибактеријско 'оружје'

Сок од свеже ротквице цедили су наши стари за лечење жучи, а показао се посебно корисним у излучивању слузи из дисајних органа током сезонских болести, бронхитиса и грипа.

Неки стручњаци тврде да је, уз њена антибактеријска својства, и моћно оружје против кашља и главобоља.

5. Чувар јетре

Ротквица садржи материје које неутрализују билирубин у јетри због чега се намеће као одлично средство у борби против жутице. Уз то је одлична намирнице за подстицање пролећне детоксикације – без обзира једете ли ју сирову, од ње цедите сок или додајте неким комплексним напицима за чишћење организма од накупљених токсина.

                          Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas