Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Будите се у току ноћи? Ово је главни разлог, а ево шта да радите ако не можете опет да заспите

Буђење неколико пута током ноћи је уобичајена и природна појава због саме природе спавања, односно фаза сна кроз које пролазимо сваке ноћи.

1710683343_shutterstock_530558272.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ти прекиди у спавању обично трају само од неколико секунди до неколико минута, али ако се дешавају пречесто у току једне ноћи или имате проблема да поново заспите, то би могао да буде проблем.

Природа спавања односи се на четири фазе сна које се смењују током ноћи у интервалима од око 90 до 120 минута, објашњава неуролог из Сијетла др Брендон Питерс-Метјуз за "ЦНН".

Циклус почиње лаганим сном који прелази у дубок сан, а потом и у најдубљи сан што је трећа фаза, која се често назива и "спороталасни" сан.

Током четврте фазе, познате и као РЕМ фаза, односно спавање са брзим покретима очију, активност мозга се подиже до нивоа који скоро достиже нормалну активност у будном стању. "Након ове фазе људи се често природно пробуде", каже др Питерс-Метјуз и додаје да када понову утону у сан, читав циклус почиње испочетка.

"Како имамо тренденцију да лежемо на спавање отприлике у исто време сваке ноћи, а ови циклуси су отприлике исте дужине, може се десити и да се будимо сваке ноћи у исто време. Већина ових буђења је кратка и на њих заборављамо, али може да дође до једног или два циклуса у ноћи када ћемо пробудити, погледати у сат и бити свесни времена", додаје овај неуролог.

Буђење неколико пута током ноћи углавном не утиче на здравље, све док се враћање у сан дешава у року од пет до 10 минута, акцентује др Мишел Дреруп, директорка програма бихејвиоралне медицине за спавање на Кливлендској клиници.

С друге стране, када се људи пробуде више пута у току једног сата, то би могло да доведе до распарчавања циклуса спавања и појединац можда неће доћи до фазе дубоког сна. Оваква честа буђења могу да буду показатељ поремечања спавања као што су апнеја или ноктурија, додала је др Дреруп.

Када се људи пробуде током ноћи сами од себе, већа је вероватноћа да ће се тога сетити када је до буђења доалзило у другој половини ноћи. Тада људи углавном имају дужу РЕМ фазу, лаганији сан, док је прва половина ноћи "резервисана" за дуже фазе дубоког сна.

На буђење током ноћи може да утиче и човеков циркадијални ритам, односно унутрашњи биолошки сат, истиче неуролог др Кети Голдштајн, лекар за медицину спавања у Центру за поремећаје спавања у Мичигену и професор неурологије на Универзитету Мичиген.

"Ваш циркадијални ритам говори телу када је време за спавање и тежи да буде у складу са вашим претходним циклусима спавања и буђења и изложености светлу током дана. Ако се овај ритам прескочи или се циклус спавања и буђења много промени, тело неће имати исправну идеју о томе када треба да има квалитетан дубок сан", истакла је др Голдштајн и додала да људи како старе, то више времена проводе у лаганијим фазама сна.

Шта да радите ако не можете поново да заспите?

"Легање и буђење у исто време сваког дана, као и излагање природном светлу током целог дана и пригушивање вештачког светла ноц́у, помоц́и ц́е вам да ојачате вашу циркадијалну амплитуду, односно врхове и падове циклуса спавања, што ће резултирати мирнијим сном", саветује др Голдштајн.

Такође, веома мала доза мелатонина, не више од пола милиграма, неколико сати пре него што легнете, такође би могла да буде од помоћи да "натерате" свој унутрашњи сат на раније спавање.

Најважнија ствар коју треба да урадите када се пробудите усред ноћи јесте да одолите пориву да погледате у сат. "Ако се аларм није укључио, није време за буђење. Није важно колико је сати. Морате да се преврнете, удобно се сместите и вратите на спавање", саветује др Брендон Питерс-Метјуз.

Ако не заспите поново у року од 15 минута, најбоље је да устанете из кревета како бисте спречили да ваш мозак кревет повеже са стањем будности. Др Дреруп саветује да устанете и утонете у неке тихе активности које ће вам помоћи да се поново осетите поспано попут слушања умирујуће музике или медитације.

"Наш мозак је веома асоцијативан и лако се може десити да ако останемо у кревету дуго времена, а будни смо, наш мозак почне да повезује кревет са будним активностима, попут бриге и обављања разних ствари. Устајање из кревета прекида ту асоцијацију“, рекао је Дреруп.

(Блиц Жена)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas