Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НУТРИЦИОНИСТКИЊА ОТКРИВА ШТА ЈЕДЕ ДА БИ ИМАЛА ЛЕПУ И ЗДРАВУ КОЖУ: Навике које утичу на цео организам

Основа ове исхране лежи у разноврсности и обиљу протеина

1710160405_154721.jfif
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Како старимо, организам се мења, те константно треба водити рачуна о исхрани и навикама које утичу на наше здравље и изглед.

Њен начин исхране није рестриктиван, а темељи се пре свега на разноврсности, док је фокус најчешће на протеинима.

"Све што радимо да бисмо побољшали здравље коже, утиче на целокупно здравље организма", открива Ханвеј.

Ујутру бирајте протеине

Џенифер Ханвеј сматра како је за већину људи најбоље да ујутру за доручак конзумирају оброк пун протеина.

"То је најбоље што можете да урадите за свој метаболизам, и то са дугорочним ефектом", открива Ханвеј и додаје како је то добар избор и за особе на аутофагији, које често не доручкују одмах, већ неколико сати након буђења. Она даље објашњава како су протеини кључни за лепу и здраву кожу јер се кожа састоји од протеина, претежно колагена, еластина и кератина.Препоручени дневни унос протеина је 1 грама по килограму телесне масе за особе које нису физички активне, док се за оне који вежбају препоручује између 1.5 и 2 грама протеина по килограму телесне тежине.

На менију за доручак Џенифер Ханвеј налазе се смутији са млевеним ланом, мака прахом, лиснато зелено поврће, тиквице, авокадо и бадемов путер, као и грчки јогурт, бобичасто воће, јабуке, орашасти лодови и хељдина зрна, којима некад додаје и колаген у праху.

Ручак за лепу и здраву кожу

Разноврсност је веома битна у исхрани, не само за чуло укуса, већ и за цревну микрофлору и целокупно здравље. Научници саветују да недељно конзумирате 30 различитих намирница биљног порекла.

"Ја ручак називам великом, ружном салатом. Дохватим што више лиснатог зеленог поврћа, водећи рачуна да ту имам и неке горке биљке. Додајем и поврће које ми је остало од вечере претходног дана, некад мало ферментисане хране. Обавезан додатак су и маслиново уље, авокадо или неки други протеин који ми је при руци. О ручку заиста не размишљам пуно", признаје Џенифер и открива да је циљ да кроз ручак унесете што више антиоксиданаса, здравих масноћа и влакана.

На њеном менију за ручак обично се налазе пилетина, лосос или тофу сир, затим кељ, рукола и лиснато зелено поврће, као и екстрадевичанско маслиново уље, авокадо, ферментисана храна, цвекла... Воће које користи у прирпеми ручка обухвата јабуке, бобичасто воће и нар, као и оташасте плодове и различите семенке.

Протеинска ужина за осећај ситости

Једна од разлика које ћете приметити кад почнете да уносите више протеина јесте дужи осећај ситости, више енергије, али и задовољства. Зато за ужину бирајте орашасте плодове, семенке и намирнице попут хумуса, препоручује Џенифер.

Шта за вечеру?

"Вечера никако не треба да буде компликована. Не бројимо калорије, бројимо нутријенте и пазимо колико имамо боја, врста масноћа и протеина у оброку", каже Ханвеј. Она обично вечера млевену јунетину или ћуретину, карфиол и здраве паста сосове направљене од непрерађених намирница, као и лосос и гриловано поврће.

Ако желите да смршате, требало би да избаците три намирнице које сви доручкују.

(Мондо)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas