· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Да ли сте хипохондар? Ово су знакови психичког поремећаја

Хипохондрија је психички поремећај који се испољава у непрестаној усресређености особе на своје физичко здравље, без икаквих објективних разлога

1606937845_hipohondar.jpg
Фото: депоситпхотос

Како бисте на време уочили знакове и спречили даље напредовање, ови знакови вам могу помоћи да помогнете себи или се обратите стручњаку:

Прочитајте још: Здрави људи ове три ствари раде сваки дан

Опседнути сте анализама и резултатима

Хипохондри опсесивно врше медицинске анализе на једну или више болести. Њима је страшно битан сваки детаљ крвне слике или друге анализе, који ће анализирати и пар дана након добијених резултата. Било да је то учестало мерење крвног притиска, броја откуцаја срца, испитивање крвне слике, може се рећи да сте на прагу хипохондрије.

Убеђени сте да имате неки здравствени проблем

Уколико сте стално уверени да нешто није у реду са вашим телом, врло је вероватно да сте у раној фази хипохондрије. Што је најгоре, основни знак јесте ако сте стално при мишљењу да имате већи проблем из ког нећете моћи да се ишчупате, односно да ћете умрети.

 

Фото: деспоситос

Идете код доктора за сваку ситницу

Хипохондри често посећују лекаре како би се консултовали, чак иако им је претходни пут доктор рекао да је све у реду. Уколико стално мењате лекаре како бисте добили што више мишљења, а притом ниједно од њих не прихватате јер се коси са вашем, велика је вероватноћа да сте хипохондар.

Причате са свима о својим "болестима"

Хипохондри увек причају о својим наводним болестима, које су сами себи дијагностификовали, са разним људима без обзира на време и место. Људи око вас су љути и фрустрирани када чују да причате о непостојећим обољењима? Припазите, јер ако тако наставите почеће да се дистанцирају од вас.

Имате паничне нападе

Панични напади су добро познат појам за вас? Стално мислите да ћете оболети од неизлечиве болести? То вам отежава да се концентришете на посао или неку другу активност, јер црне мисли не остављају много простора за још нешто друго у вашој глави. Такође, док траје панични напад убеђени сте да доживљавате инфаркт. Ово је већ озбиљнији проблем хипохондрије, који морате сопственом вољом решити или уз помоћ психијатра.

Прочитајте још: Ове кућне навике озбиљно угрожавају здравље

Стално сте стресирани

Захваљујући црним мислима које вам се стално мотају по глави, као и убеђењу да сте смртно болесни ви сте под сталним стресом. Чак и када се закашљете ви правите драму, зар не? Знајте да је ово најгори облик хипохондрије када заиста и можете изазвати озбиљну болест. Увек имајте на уму да је стрес окидач за многе болести Покушајте да се опустите и запамтите да је све у глави. Ако нисте довољно снажни да сами победите овај психички поремећај, обратите се стручњаку за помоћ, јер тада вам је лекар стварно потребан.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.