Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СПАВАЊЕ

Сви симптоми претеране поспаности: Знате ли шта је НАРКОЛЕПСИЈА?

Симптоми нарколепсије се, између осталог, манифестују кроз губитак тонуса мишића, нападе поспаности и халуцинације и као такви, не смеју се занемаривати.

1640866909_fa19d8e742b3f8e1ec4151e8444703a36b2b1a31.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Нарколепсија се карактерише као хронично стање повезано са спавањем, и иако није тако чест као други поремећаји спавања, озбиљно може пореметити нечији живот. Према Националном институту за неуролошке поремећаје и мождани удар (НИНДС), ово је поремећај у којем људи доживе тешку и трајну поспаност током дана.

На пример, ако се икад затекнете у ситуацији да вас умор савлада, или заспите без упозорења, могуће је да имате проблема с нарколепсијом. Симптоми нарколепсије могу се појавити у било ком тренутку у животу особе, а чешће се појављују у детињству, адолесценцији или раној одраслој доби.

Прочитајте још: Стручњаци решавају ДИЛЕМУ: Да ли је спавање са ГРУДЊАКОМ добра или лоша навика?

Најбоље се може описати као хронични неуролошки поремећај који утиче на способност мозга да контролише циклусе спавања и буђења, па се тако можете осећати одморно након буђења, али врло поспано током већег дијела дана, а карактеристично је и често буђење током ноћи, како истиче НИНДС.

Фото: Депозит

Нарколепсија може утицати на дневне активности, а могуће је чак и да заспите усред неких обављања активности као што су вожња, јело или разговор. Јавља се изненадна слабост мишића у будном стању због којих особа постаје  неспособна за кретање, чак доживи и халуцинације налик сну те потпуну парализу непосредно пре спавања или непосредно након буђења.

Нарколепсији као хроничном стању склони су и мушкарци и жене, а симптоми се почињу појављивати у детињству, адолесценцији или младој одраслој доби ( од седам до 25 година), али се исто тако могу појавити у било ком тренутку у животу.

У нормалном циклусу спавања, особа улази у РЕМ фазу спавања након 60 до 90 минута, а особе с овим стањем често улазе у РЕМ сан брзо, унутар 15 минута након што заспу. Такође, слабост мишића јавља се током будности или може чак изостати током спавања. Ако се не лечи или не дијагностификује, нарколепсија може ометати друштвене, психолошке и когнитивне функције, као и радне и друштвене активности.

Симптоми нарколепсије

Број и тежина симптома које особа може доживети варира. Постоји врло широк спектар симптома – од саме поспаности до свих конкретних који укључују губитак тонуса мишића, нападе спавања, халуцинације… Нарколепсија је доживотни проблем који се обично не погоршава како особа стари, симптоми се с временом могу деломично побољшати, али никад неће нестати. Симптоми који се најчешће појављују јесу прекомерна дневна поспаност, катаплексија, парализа сна и халуцинације.

Прекомерна дневна поспаност јавља се код свих особа с овим проблемом, а то је и најочигледнији симптом. Дакле, без обзира на то колико спавате ноћу, улове вас нападаи сна и јавља се осећај поспаности, док између тих напада имате нормалан ниво будности, посебно ако радите активности које задржавају вашу пажњу.

Фото: Депозит

Катаплексија је изненадан губитак мишићног тонуса који, док је особа будна, доводи до слабости и губитка добровољне контроле мишића. Код неких особа јавља се ретко, а други могу доживети и до пар напада дневно. Како наводи Национални институт за неуролошке поремећаје и мождани удар (НИНДС), нападаји могу бити благи и укључивати само тренутни осећај мале слабости, као што је спуштање капака, а најтежи напади могу укључивати потпуни колапс тела током којег се појединци не могу кретати, говорити или држати очи отворене. Али, ипак остају свесни свега, по чему се разликује од несвестице.

Прочитајте још: Да ли хидратација утиче на КВАЛИТЕТ СНА?

Може се јавити и парализа сна која значи привремену немогућност кретања или говора током спавања или буђења, која обично траје неколико секунди или минута. Након завршетка, особа се одмах “опорави” и наставља нормалан капацитет кретања и говора. Додатни симптоми могу укључивати потешкоће са спавањем ноћу које може бити попраћено несаницом, животописним сањарењем, апнејом у сну…

Особе с нарколепсијом могу доживети привремене епизоде спавања које могу бити врло кратке и не трају више од неколико секунди. Дакле, особа ако заспи током неке активности, на пример јела, аутоматски наставља активност где је стала, а из тога се пробуди свежа јер су умор и поспаност нестали.

Свакако се посаветује с лекаром ако имате епизоде прекомерне дневне поспаности, нарочито уколико симптоми нарколепсије ремете ваш свакодневни живот.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas