Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли вас нервира МЉАЦКАЊЕ или ГЛАСНО ДИСАЊЕ? Наука има ОБЈАШЊЕЊЕ због чега је то тако

Можда патите од мизофоније.

1627409248_eating-1495368_1920.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Мизофонија je синдром селективне осетљивости на звук. To je стање у којем специфични звукови, попут гласног жвакања или дисања, у људима изазивају негативне мисли и емоције, а у екстремним случајевима и физичку реакцију, односно насиље.

Стање познато као мизофонија комплексније је од пуке „мржње према звуковима“.

Британски научници су открили да ово стање има биолошку основу и да је много више од раздражљивости. Снимци настали скенерањем мозга показали су да људи којима је неподношљив звук жвакања, дисања и слично имају аномалију на мозгу.

Прочитајте још: Стручњаци саветују: Спавање у одвојеним креветима, или чак собама, води ка БОЉЕМ ОДНОСУ са ПАРТНЕРОМ

Шта кажу истраживања?

Истраживачи Универзитета Њукасл су код особа које пате од мизофоније пронашли разлику у фронталном режњу, што сугерише да је то стање, према којем су медицински радници у прошлости били скептични, заиста стварно.

Откривено је да особе које пате од мизофоније доживљавају убрзан рад срца и знојење када чују звукове који их иритирају.

Аутори студије наводе да је разлог „механизам за емоционалну контролу“ који узрокује промене у мозгу када чују иритирајуће звукове.

У студији је учествовало 44 особе, од којих је половина боловала од мизофоније, а слушали су различите звукове попут неутралних (киша или кључање вода), непријатних (вришање или плач) и звукове који су особама са тим стањем „окидач“ (дисање или жвакање).

„Ова студија показује критичне промене на мозгу које су доказ да је мизофонија прави поремећај“, рекао је др Сукбајндер Кумар с Института за неуронауку Универзитета у Њукалсу.

Тим истраживача сматра да додатна истраживања могу довести до одговарајуће терапије који би омогућио људима да регулишу своје реакције.

Фото: Пиксабеј

Нису само звукови ти који покрећу мизофонију

Код испитаника с мизофонијом истраживачи су приметили повећану комуникацију између слушног кортекса и подручја за контролу уста, лица и грла, јер су та подручја снажно активирали непријатни звукови.

- Оно што нас је изненадило је да смо такође пронашли сличан образац комуникације између визуалног и моторичког подручја, што указује на то да мизофонију може покренути и неки визуелни надражај - каже Сукхбиндер Кумар, један од главних истраживача, и додаје:

- То нас је навело да верујемо да ова комуникација активира нешто што се назива "систем огледала", што нам помаже у обради покрета које чине други појединци активирањем властитог мозга на сличан начин - као да тим покретом покрећемо себе. Мислимо да код људи с мизофонијом случајно прекомерно активирање "система огледала" доводи до неке врсте осећаја да звукови које производе други људи "улазе" у њихова тела, изван њихове контроле - каже Кумар. 

Другим речима, ова хипотеза сугерише да су бес и одбојност код људи с мизофонијом емоционални одговор на несвестан и крајње непожељан осећај да неко други покушава преузети контролу над њиховим устима, лицем и грлом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas