· · Коментари: 0
ПСИХОЛОГИЈА

Да ли сте ХИПОХОНДАР? Ово су први знаци који указују на то

Ако сте преокупирани размишљањима о различитим болестима, можда је то знак за аларм

1651353092_stress-gde974eabd_640.jpg
Фото: Пиxабаy

Хипонондрија нимало није наивна ствар, посебно уколико она преовлада нашим размишљањима и преокупира нам свакодевницу. Осим тога, она чини да живот не уништавамо само сами себи размишљајући о болестима које заправо и немамо, већ то стање преносимо и на људе око нас.

Прочитајте још: Да ли је храна за мачке БЕЗБЕДНА ЗА ПСЕ? Све што треба да знате о "крађи" из мачјег џака

Уколико сваки пут када осетите бол у грудима, помислите да је то симптом озбиљне срчане болести, а свака главобоља вас асоцира на мождани удар - ви сте хипохондар. Заправо, то није здрави начин размишљања, јер се током свог живота човек разболева небројено много пута, а велика већина обих бољки не доводи до најгорег сценарија.

Прочитајте још: ТРИК СА ШИБИЦАМА: Убаците их у воду у којој кувате јаја и решите проблем који мучи сваку домаћицу

Хипохондар је у сталном страху да ћете у сваком тренутку добити неку болест. Због тога сте константно уплашени и претерано опрезни. Водите рачуна где идете, што радите, а све само из осећаја да ћете се разболети. Без обзира на налазе и тврдње лекара, ви и даље немате мира и сумњате да сте болесни, иако нисте добили ниједну дијагнозу. 

Прочитајте још: НАЈЗНАМЕНИТИЈЕ СРПКИЊЕ: За многе од њих нисте чули, а дугујемо им велику захвалност

Ако вам све ово звучи познато и мислите да сте хипохондар, врло је важно да потражите стручну психолошку помоћ. Стално размишљање о болестима може бити врло стресно, а на крају због слабљења имунитета услед ансксиозности, може доћи до појаве праве болести.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.