Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЧУПКАШ КОЖУ НА ЛИЦУ, НОГАМА ИЛИ РУКАМА? Три практична савета да прекинете са ружном навиком

Сви ми с времена на време ухватимо красту или квргу, али за оне са поремећајем чупкања коже може бити скоро немогуће контролисати те нагоне. Осим козметичког утицаја понављајућих лезија коже и ожиљака, овај поремећај може довести до озбиљних инфекција, стида, депресије и анксиозности

1649852734_profimedia-0665586576.jpg
Фото: Profimedia
Oglas

Можда се осећате усамљено или посрамљено, али треба да знате да ово стање погађа најмање пет милиона Американаца. Дијагноза поремећаја дирања коже, такође позната као поремећај екскориације, поставља се када постоје поновљени покушаји да се престане са чупкањем које је, или узнемирујуће или омета друштвено или радно функционисање. Поремећај екскориације је један од група поремећаја који су повезани са опсесивно-компулзивним поремећајем (ОЦД) .

Већ знате да то није ствар воље – покушај да престанете је еквивалентан томе да кажете некоме да нема висок крвни притисак. Добра вест је да терапија, лекови и дерматолошки третмани могу помоћи. За већину, међутим, ниједан третман неће бити лековит, а ви ћете доживети ремисију и рецидив.

Ако имате реална очекивања и наоружате се разним вештинама за чупкање коже, то ће ово стање  учинити много лакшим за управљање. Ево четири савета који вам могу помоћи да се ухватите у коштац са својим одабиром.

1. Упознајте своје окидаче

Можда ћете бити у искушењу да чупкате из разних разлога, од досаде, свраба или негативних емоција или једноставног гледања или осећања коже. Можда ћете чак сматрати да је искуство самог чупкања пријатно. Разумевање ваших окидача може бити први корак у одлучивању о томе које третмане ћете наставити. На пример, ако је ваше чупкање изазвано стањем коже као што су акне или свраб, најбоље би вам било да прво посетите дерматолога. 

Прочитајте још: ЈЕДНА ПОРЦИЈА РОТКВИЦА ПОКРЕЋЕ СТОМАК: 8 здравствених предности због којих ћете је јести сваки дан

Међутим, ако је ваше брање изазвано депресијом, анксиозношћу или више нагона, требало би да се консултујете са стручњаком за ментално здравље који има стручност у вези са овим поремећајем.

2. Отежајте дирање коже

Једна једноставна стратегија за смањење чупкања, која се зове контрола стимулуса, укључује промену вашег окружења како би се отежало чупкање. Примери ове технике укључују држање ноктију кратким, ношење рукавица у тренуцима када је највероватније да ћете кренути са дирањем коже, и отежавање приступа кожи тако што ћете носити уску одећу или кошуље дугих рукава. 

Такође можете покушати да скренете пажњу рукама било којим предметом, укључујући лоптице за стрес и играчке за запетљавање. Када пронађете предмет који вам одговара, побрините се да га имате свуда где проводите време, као што су посао, кућа и торба, тако да сте потпуно покривени.

3. Терапија

Когнитивна бихејвиорална терапија је структуирани тип психотерапије која има за циљ да произведе здравије понашање и уверења идентификујући бескорисне мисли и понашања. За овај поремећај је развијен специјализовани тип терапије. Ова врста терапије укључује више техника контроле стимулуса описаних изнад, као и обуку за преокретање навика, у којој се појединци уче да се укључе у безопасно моторно понашање (као што је стискање песница) у трајању од једног минута када се активирају да чапкају. 

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas