Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Проналазак

Да ли знате какве везе има Наполеон са туњевином у конзерви?

Сваке године направи се више од 3.000 милијарди лименки најразличитијих намена

1596457775_napoleon.jpg
Фото:"Депозит"
Oglas

Отворили сте туњевину у конзерви, паштету, узели лименку пива из фрижидера... Уобичајена радња, свакодневна. А да ли знате да се годишње у свету направи више од 3.000 милијарди (око 500 по глави сваког становника Земље) и да је за конзерве заслужан нико другои до Наполеон Бонапарта?

Наиме, 1809. године Наполеон је затражио од својих научника да му пронађу начин како да "лако, јефтино сачувају разне врсте хране". Наравно, све због потреба армије која је у Наполеоново време имала више милиона војника па је снабдевање толике Армаде захтевало још једну "армију људи".

Фото:"Депозит"

Први процес конзервирања хране измислио је после низа експеримената Николас Аперт, Француз који је смислио да се храна чува у специјалним теглама и боцама тако што би се загревала на одређеној температури, држале одређено време тако и тек онда запечатиле пчелињим воском.

Прочитајте још: Знате ли зашто су нека ЈАЈА БЕЛА, а нека СМЕЂА? Одговор ће вас изненадити

Енглези су због Наполеона морали да ураде много ствари, а једна је и да одговоре на ово конзервирање. Само годину дана касније и они су почели да "конзервирају" храну истим методом као Французи, али је Питер Дуран уместо стакла патентирао примену лимених посуда. Већ 1920. године Краљевска морнарица је уместо буради са киселим купусом, усољеном говедином, у бродска спремишта слагала велике количине конзерви са најразноврснијом храном!

Наравно, пректични од памтивека, становници енглеских колонија на територији САД су одмах преузели овај метод, усавршили га и аутоматизовали да би крајем 19. века Самјуел Прескорт и Вилијам Андервуд мање-више одредили све модерне постулате конзервирања које познајемо и данас.

Фото:"Депозит"

Прве конзерве су прављене од танког лима који се савијан у цилиндре. Биле су без дна и поклопца који су ручно стављани или заваривани. Амери су поступак, рекосмо аутоматизовали, није се више заваривало дно и поклопац па су конзерве биле санитарно боље урађене. Развијао се поступак затварања али и отварања конзерви, као и материјал од кога се праве. И данас се најчешће употребљавају танки лимови од челика (95 одсто) који су пресвучени разним другим материјалима.

Прочитајте још: Када су се у СРБИЈИ појавила ПРЕЗИМЕНА и како су настајала? Имамо одговоре

Конзерве би требало да довољно дуго, сачувају све нутритивне вредности производа као и укус и изглед. 
Сада се у модерном свету, огроман број конзерви поново рециклира па је негативан утицај на животну средину много мањи него раније.

                                  Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas