· · Коментари: 0
Ненадмашно

Да ли знате зашто је ово возило проглашено за "Аутомобил 20. века"? (ВИДЕО)

"Форд модел Т" је направљен у више од 16,5 милиона примерака

1596111757_1927-model-a-timeline-549x337-d.jpg
Фото:"Форд"

Звали су га од миља "Тин Лизи" или "Скачућа Лена"! "Форд Т" је аутомобил који је први, захваљујући увођењу монтажне линије у производњу аутомобила, постао широко доступан америчкој средњој (и нижој класи), па је од 12. августа 1908. до 26. маја 1927. направљено више од 16,5 милиона примерака! И сада су ретки аутомобили који могу да се похвале толиком бројком.

Прочитајте још: О овом хотелу КОЛАЈУ ПРИЧЕ, сваки детаљ говори ЈЕДНО, а сада мами и СРБЕ (ФОТО)

Када је 1999. организовано међународно такмичење за "Аутомобил 20. века", победу је однео "Форд Т" надмашивши "мини", "бубу" и "ситроен ДС ајкулу".

Фото:"Форд"

Овај аутомобил дизајнирали су Хенри Форд, Чајлд Харолд Вилис, Џозеф Галамб и Јуџин Фаркаш. Имао је мотор од 2,9 литара са четири цилиндра који је развијао 20 "коњских снага" и мењач са две брзине. Максимална брзина је била и до 72 километара на час. Занимљиво је да је мотор могао да иде и на бензин, керозин и на етанол! Потрошња је ишла од 11 до 17  литара на 100 километара.

Прочитајте још: Рођен нови ауто-гигант "Стелантис"!

"Форд Т" је дуг 3.404 мм, широк је 1.676 мм, висок 1.860 мм. Међуосовинско растојање је 2.540 мм.
Иако су се аутомобили производили и раније, правио их је и Форд, појава "Модела Т" је била прекретница у америчкој, а касније и у светској "аутомобилизавцији". Првог дана када је "отворена књига поруџбина", продато је невероватноих 15.000 комада.

- Хтео сам да направим аутомобил за све.Довољно велик за целу породицу, али и довољно мали да појединац ужива у њему, Конструисан тако да буду коришћени најбољи материјали. Али довољно јефтин да могу да га купе сви и да уживају у њему - рекао је једном приликом чувени Хенри Форд.

Прочитајте још: Са овим електромобилом моћи ћете да одете из Београда до Ниша и назад БЕЗ ДОПУНЕ батерије

Први модели "Форда Т" коштали су ондашњих 850 долара (еквивалент садашњих 23.476 долара). Како је расла продукција падала је и цена (није то манир данашњих произвођача) па је 1914. "Форд Т" коштао 440, а 1926, само 256 долара!

                                                    Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.