Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ИСПРАВКА: Снажан кашаљ не помаже код срчаног удара

Текст смо исправили захваљујући истраживању сајта Раскринкавање.ба.

1605951561_Depositphotos_227898550_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Инфаркт миокарда, чешће зван срчани удар, дешава се када једна или више области срчаног мишића не добија довољно кисеоника због крвног угрушка у срчаној артерији. Када срце не прима крв и кисеоник, ћелије његовог мишића су оштећене, због чега срце престаје да ради како треба. Ова штета постаје непоправљива након око 30 минута блокаде.

„Кашљање се никад није показало ефикасним у ублажавању инфаркта или његових последица, нити повезаног ризика од срчаног застоја,“ рекао је у телефонском интервјуу АФП-у 25. јула 2022. Никола Ламблин (Ницолас Ламблин), начелник Хитне помоћи и интензивне неге кардиологије у Универзитетској болници у Лилу, у Француској.

Ивана Недељковић, ванредна професорка на Медицинском факултету Универзитета у Београду и кардиолошкиња Универзитетске кардиолошке клинике у Клиничком центру Србије, потврђује да „кашаљ нема место у лечењу срчаног удара“. „Особа која има било који симптом срчаног удара мора у року од 30 минута да се јави у хитну службу, тачније да га вози хитна помоћ,“ рекла је она у мејлу за АФП Чињенице 22. августа 2022.

„Уколико особа осећа да има срчани удар кад је сама код куће, требало би да позове број хитне помоћи и да покуша да упозори људе у близини који би могли да пруже помоћ,“ објашњава Ламблин. „Најбоље би било да отвори врата и остане тамо, јер ако су врата закључана, радници хитне помоћи ће изгубити време у покушају да уђу.“

У овом чланку из 21. новембра 2020. године објављеном под насловом "Довољно је да ово урадите и ПРЕЖИВЕЋЕТЕ СРЧАНИ УДАР ако сте сами" стајала је нетачна информација да снажно кашљање може да помогне у случају срчаног удара, због чега се овом приликом извињавамо читаоцима.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas