Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НЕОБЈАШЊЕНО

ДРАГИ је виђао мртве, возио ЂАВОЛА, ишао на МИСТИЧНЕ СВАДБЕ, а све зато што је рођен на ЗАДУШНИЦЕ (ФОТО)

Да ли су рођени на Задушну суботу "обдарени" да "виде" утваре?

1596612053_Vencanje.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

У Српској православној цркви Задушна субота је дан када се служе помени и парастоси преминулима. Неки верују да су људи који се роде тог дана обдарени да "виде" драге покојнике, али и разне утваре и чудновате догађаје.

Прочитајте још: Зашто СРПСКИ ТУРИСТИ бирају баш ОВО летовалиште? Луксуз, базен спа... а ТЕСТ НА КОРОНУ НЕ ТРЕБА

Прочитајте још: Људи ХРЛЕ у ово место у СРБИЈИ: Долазе да ИЗЛЕЧЕ очи, а црква Свете Петке им ИСПУЊАВА ЖЕЉУ (ФОТО/ВИДЕО)

Међу њима је Горан Марковић Жабарац из Параћина који годинама прилаже манастирима и који је новчани део од 100.000 прошлогодишње Октобарске награде даривао манастиру Свете Петке у Извору код Параћина.

Марковић са наградом
Драгутин је имао сусрете са необичним бићима и доживео необичне догађаје.

Његов покојни деда Драгутин, звани Драги Столар, родио се на Задушну суботу, 1. новембра 1898. године. Иако му је сусрете са необичним бићима и мистичне догађаје испричао пре пола века, Марковић их се веома јасно сећа.

На глави је имао бели цвет у облику булке.

- Драги је потицао из богате породице. Имао је бикове са белим "цветом" на глави, који је обликом подсећао на булку, па су моју породицу назвали Булчићи - сећа се Горан.

И бикови видели свадбу

Ђаволи као из прича

Деда Драги је виђао и праве ђаволе. Имали су рогове и реп и били су длакави. Када би се појавили испред дединих запрежних кола, коњи би се укопали у месту све док ђаволи не би отишли. Деда Драги бићутао, а они га никада нису дирали. "Виђао" је и утваре у људском облику.

Прочтиајте још: По наређењу тајних сила ЦАР је ЖРТВОВАН: Црква тврди да су РОМАНОВИ убијени на РИТУАЛАН НАЧИН

- Док је једне вечери као момак запрежним колима путовао за Крагујевац, деда је видео је старијег човека како седи поред пута, сажалио се и стао да га повезе.

Запрежним колима је возио чупавог ђавола  ...
 Драги је виђао сватове
Док је био момак, деда је са чобанима ноћу напасао бикове на ливадама у Жабару. Причао ми је да је често виђао свадбу. Млада, младожења и сватови изненада су се појављивали. Остали чобани их нису видели, а бикови, чим би се појавили сватови, правили су круг, набијали рог у рог и непрестано фрктали докле год је трајало сватовско коло.- Када би запевали први петлови, сватови би нестајали, а бикови би се одвајали - каже Марковић.

"Докле, стари?", упитао је. "До Сабанте", одговорио је. Када су стигли до Сабанте, нестао је из запрежних кола. Деда је касније чуо да када путује ноћу треба да стави капу како би се прикрио крст који свако од нас носи на челу да га утваре не би виделе - додаје Горан.

Сестра крај шљиве

Марковић каже и да је деда "видео" рођену сестру неколико дана после њене смрти. Док се враћао кући, "видео" ју је како се држи за шљиву испред улазних врата.

Виђао је и мртву сестру како стоји ркај шљиве.

Када је деда Драги преминуо 1980. године, Горанова мајка Нада је рекла да се не плаши, јер ће деда да се "јави" на четрдесети дан. И "јавио се", каже саговорник. Завеса на прозору је наједном почела да се мрда. "Мајстор Драги", како га је ословљавала снаха Нада, "знамо да си се јавио, иди сада својим путем", рекла му је.

- О томе сам причао и са свештеником - каже Марковић.

Горан Марковић Фото: З. Г.
Умрли посећују места на којима су били за живота.

Према хришћанском веровању, смрт је прелазак из овоземаљског, привременог живота, у небески, вечни. Након смрти душа преминулог "лута", "вије" се крај свих места које је преминули посећивао за живота, да би четрдесетог дана отишла на небо и изашла пред Божији суд.

Прочитајте још: Сваке године на Светог Илију у дворцу у Капетанову појављује се СЕНКА ПЛАВОКОСЕ ЖЕНЕ, а у позадини се чује РИКА (ФОТО)

 

Наши стари веровали су и да тог дана у флаши вина може да се види лик покојника. Када се полази од његове куће нико од оних који пођу на помен не би требало да прозбори ни реч док се флаша не спусти на његов гроб - верује Марковић.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas