· · Коментари: 0
Фортуна Сухл

Дрилинзи су сан свих, али су РЕТКИ и веома СКУПИ (ФОТО)

Пушке са три цеви различитог калибра и типа (сачмене и карабинске) омогућавају универзалност у лову, јер практично гледано то су три оружја у једном

1603188865_fortuna.jpg
фортуна - фото: Влада Митровић

Дрилинзи (троцевке) су данас најређе произвођена оружја. Ван немачког говорног подручја за ширу понуду производе их још само у италијанској фирми “Антонио Золи”. Руске из МЦ Тула не могу да се набаве нигде ван Русије. Код нас су дрилинзи могли да се купе седамдесетих година прошлог века  само захваљујући размени робе међу социјалистичким државама СФР Југославије и ДДР (Источна Немачка). 

Прочитајте још: Луксузна пушка која оставља без даха: Технички, ергономски и естетски савршена - двоцевка Холанд-Холанд

Сви источнонемачки дрилинзи су произведени у граду Сухл у фабрици „Веб Фарцеуг унд Јагдвафенверк Ернст Талман“. После поделе Немачке на источни и западни део, у граду Зулу су израђиване квалитетне ловачке пушке под именом славних предратних произвођача оружја. 

Дрилинг Фортуна расклопљен на три основна склопа, фото: Влада Митровић

Источнонемачки дрилинзи 

Тако имамо пушке Гебрудер Меркел, Симсон, Фортуна (бренд Сауер унд Сохн), Бухаг (Задруга пушкара)... У основи све су то пушке из једне ДДР фабрике - “Ернст Талман”, јер је јасно да Немци из социјалистичког ДДР нису дозволили да (на пример, Бухаг) удружени мали приватни пушкари сами производе пушчане цеви. 

Фортуна Сухл је дрилинг калибара 16-16-8x57 ИРС. Немци из ДДР су овде употребили предратно име “Сауер унд Сохн”, који су имали моћну производњу оружја, али и писаћих машина. Име Фортуна су Сауер и син увели  двадесетих година прошлог века.

Фортуна у калибрима 16-16-8x57 ИРС, фото: Влада Митровић

После Првог светског рата Версајским миром је Немачкој забрањено да производи многа оружја. Сауер и син су под именом Фортуна, наставили да производе писаће машине. Познато је да је производња шиваћих и писаћих нмашина скоро идентична производњи оружја. Тако име Фортуна на ДДР пушкама срећемо од 1948. па до 1975. године.

Предратни дизајн и конструкција 

Дрилинг Фортуна из ДДР, конструкционо је идентичан дрилинзима Гебрудер Меркел. Оба прате дизајн настао пре Другог светског рата. То значи да пушка има деми-блоком спојене две горње хоризонталне цеви и доњу карабинску (ожлебљену). Брављење цеви се обавља преко два доња Парди кључа и моћним горњим попречним Гринер кључем. То све од аксијалног померања ограничавају бочне бленде. Вечност ове бравеће конструкције доказује се тиме што је користе и прескупи ферлашки дрилинзи, као и данашњи Меркел. Осим што су вишеструко скупљи, они нису ништа бољи од оних произведених у ДДР. 

Гравирана баскула, фото: Влада Митровић

Дрилинг Фортуна има цеви дужине 60 цм, укупно је дуг 1030 мм и тежи само 3.300 грама. Ова маса побија тврдње свих који нису набавили дрилинге, јер су “претешки”. То је у ствари било “кисело грожђе”, јер су дрилинзи увек били веома скупи. 

Моћан карабински калибар 

Избор калибара 16-16/70 и 8x57 ИРС је изврстан, јер шеснаестице дају виткију силуету оружја, уз истоветну ефикасност у лову. Калибар 8x57 ИРС је толико добар, да је протеклих деценија доживео ренесансу код свих нових пушака преламајуће, ожлебљене цеви. Бројке говоре о његовој моћи: маса зрна иде од 11,93 до 12,83 грама, брзина на устима цеви се креће од 775 до 730 м/с, а кинетичка енергија од 3.525 до чак 4.106 џула, што је довољно и за капиталног дивљег вепра. 

 На овом источнонемачком дрилингу предвиђени су били само механички нишани, тако да је Пикатини шина уграђена накнадно, фото: Влада Митровић

Метак 8x57 ИРС настао је на основу немачког 8x57 ИС, тако што је прилагођен упореби у пушкама преламајућих цеви. Дно чауре је са 11,95 мм повећано на пречник 13,32 мм, уз задржавање свих осталих мера. Оба метка су уведена 1905. године, а 8x57 ИРС има нешто нижи максимални ЦИП притисак (330 МПа) у односу на узор - 8x57 ИС (390 МПа). 

Предвиђени само механички нишани 

Фортуна је имао само једну ману - поред механичких нишана, на нишанској шини није имао предвиђено место за уградњу оптичког или неког електронског нишана. Механички задњи нишан се из шине аутоматски подиже у вис када се селектор за избор обарача погура у предњи положај. Мушица је ситна округла, зарез задњег нишана малих димензија, а нишанска дужина је 416 мм, што погодују млађим ловцима са добрим видом.  

Два доња Парди кључа и доњи Гринер, фото: Влада Митровић

Старији ловци не виде јасно ова два нишана и циљ који нишане. Власник овог дрилинга је пушку однео врхунском пушкару који му је у постојећу нушанску шину уградио кратку Пикатини шину довољну да прихвати минијатурни шведски колиматорски нишан Аимпоинт Мицро Х-2, са црвеном тачком од 2 МОА. Подсећамо, 1 МОА (минут угла) покрива 29 мм на даљини од 100 м. 

Механизам за окидање са убрзицом 

Овај захват је тако стручно изведен да се Пикатини шина испод маленог колиматора уопште не види и изгледа као да је он залепљен за пушку. Селектор опаљења цеви је на врату кундака, месту где је обично смештена кочница, а кочница је постављена са леве стране оружја. Лако се дохвати палцем и потискивањем на доле пушка се откочи.  

Аимпоинт колиматор Мицро Х-2 уграђен на Фортуни, фото: Влада Митровић

Механизам за окидање је квалитетан, предњи обарач који опаљује карабинску цев (селектор је у предњем положају и задњи нишан се подигао) има убрзицу (штехер). Када предњи обарач потиснете напред, штехер се укључује и пушка опаљује већ при сили од 0,4 даН. Сила без убрзице потребна за опаљење износи 3 даН, што је добро ако је ловац у погонској групи.  

Лако, кратко, убојито оружје 

Баскула пушке има фине гравиране ловачке мотиве, што још говори о њеној високој некадашњој цени. Витки науљени орахов кундак немачког типа, у складу је са ценовним разредом овог оружја. То су  увек била скупа специфична оружја, опремљена свим важним детаљима, попут подесивог предњег обарача са штехером, игличастим индикаторима натегнутости све три ударне групе, чекирања 24 ЛПИ површина на кундаку, финог рада и израде. 

Чврсти кључеви на дрилинзима могу да поднесу високе радне притиске, фото: Влада Митровић

Прочитајте још: Карабин за срнећу дивљач (ФОТО)

Општи утисак о овом дрилингу опремљеним колиматором Аимпоинт Мицро Х-2, заиаста је позитиван. Лако, кратко убојито оружје. Оно ће са два квалитетна јединачна пројектила и једним моћним метком 8x57 ИРС, добре конструкције зрна, ловцу омогућити лов у већини ловних ситуација. Тај трећи, снажни метак, на пример, Ротвајл бренеке у глаткој цеви има мало и психолошки ефекат на ловца, који се пословично прибојава рањене дивље свиње у густој шуми. 

Мсц Влада Митровић

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.