Oglas
· · Komentari: 0
Fortuna Suhl

Drilinzi su san svih, ali su RETKI i veoma SKUPI (FOTO)

Puške sa tri cevi različitog kalibra i tipa (sačmene i karabinske) omogućavaju univerzalnost u lovu, jer praktično gledano to su tri oružja u jednom

1603188865_fortuna.jpg
fortuna - foto: Vlada Mitrović
Oglas

Drilinzi (trocevke) su danas najređe proizvođena oružja. Van nemačkog govornog područja za širu ponudu proizvode ih još samo u italijanskoj firmi “Antonio Zoli”. Ruske iz MC Tula ne mogu da se nabave nigde van Rusije. Kod nas su drilinzi mogli da se kupe sedamdesetih godina prošlog veka  samo zahvaljujući razmeni robe među socijalističkim državama SFR Jugoslavije i DDR (Istočna Nemačka). 

Pročitajte još: Luksuzna puška koja ostavlja bez daha: Tehnički, ergonomski i estetski savršena - dvocevka Holand-Holand

Svi istočnonemački drilinzi su proizvedeni u gradu Suhl u fabrici „Veb Farceug und Jagdvafenverk Ernst Talman“. Posle podele Nemačke na istočni i zapadni deo, u gradu Zulu su izrađivane kvalitetne lovačke puške pod imenom slavnih predratnih proizvođača oružja. 

Driling Fortuna rasklopljen na tri osnovna sklopa, foto: Vlada Mitrović

Istočnonemački drilinzi 

Tako imamo puške Gebruder Merkel, Simson, Fortuna (brend Sauer und Sohn), Buhag (Zadruga puškara)... U osnovi sve su to puške iz jedne DDR fabrike - “Ernst Talman”, jer je jasno da Nemci iz socijalističkog DDR nisu dozvolili da (na primer, Buhag) udruženi mali privatni puškari sami proizvode puščane cevi. 

Fortuna Suhl je driling kalibara 16-16-8x57 IRS. Nemci iz DDR su ovde upotrebili predratno ime “Sauer und Sohn”, koji su imali moćnu proizvodnju oružja, ali i pisaćih mašina. Ime Fortuna su Sauer i sin uveli  dvadesetih godina prošlog veka.

Fortuna u kalibrima 16-16-8x57 IRS, foto: Vlada Mitrović

Posle Prvog svetskog rata Versajskim mirom je Nemačkoj zabranjeno da proizvodi mnoga oružja. Sauer i sin su pod imenom Fortuna, nastavili da proizvode pisaće mašine. Poznato je da je proizvodnja šivaćih i pisaćih nmašina skoro identična proizvodnji oružja. Tako ime Fortuna na DDR puškama srećemo od 1948. pa do 1975. godine.

Predratni dizajn i konstrukcija 

Driling Fortuna iz DDR, konstrukciono je identičan drilinzima Gebruder Merkel. Oba prate dizajn nastao pre Drugog svetskog rata. To znači da puška ima demi-blokom spojene dve gornje horizontalne cevi i donju karabinsku (ožlebljenu). Bravljenje cevi se obavlja preko dva donja Pardi ključa i moćnim gornjim poprečnim Griner ključem. To sve od aksijalnog pomeranja ograničavaju bočne blende. Večnost ove braveće konstrukcije dokazuje se time što je koriste i preskupi ferlaški drilinzi, kao i današnji Merkel. Osim što su višestruko skuplji, oni nisu ništa bolji od onih proizvedenih u DDR. 

Gravirana baskula, foto: Vlada Mitrović

Driling Fortuna ima cevi dužine 60 cm, ukupno je dug 1030 mm i teži samo 3.300 grama. Ova masa pobija tvrdnje svih koji nisu nabavili drilinge, jer su “preteški”. To je u stvari bilo “kiselo grožđe”, jer su drilinzi uvek bili veoma skupi. 

Moćan karabinski kalibar 

Izbor kalibara 16-16/70 i 8x57 IRS je izvrstan, jer šesnaestice daju vitkiju siluetu oružja, uz istovetnu efikasnost u lovu. Kalibar 8x57 IRS je toliko dobar, da je proteklih decenija doživeo renesansu kod svih novih pušaka prelamajuće, ožlebljene cevi. Brojke govore o njegovoj moći: masa zrna ide od 11,93 do 12,83 grama, brzina na ustima cevi se kreće od 775 do 730 m/s, a kinetička energija od 3.525 do čak 4.106 džula, što je dovoljno i za kapitalnog divljeg vepra. 

 Na ovom istočnonemačkom drilingu predviđeni su bili samo mehanički nišani, tako da je Pikatini šina ugrađena naknadno, foto: Vlada Mitrović

Metak 8x57 IRS nastao je na osnovu nemačkog 8x57 IS, tako što je prilagođen uporebi u puškama prelamajućih cevi. Dno čaure je sa 11,95 mm povećano na prečnik 13,32 mm, uz zadržavanje svih ostalih mera. Oba metka su uvedena 1905. godine, a 8x57 IRS ima nešto niži maksimalni CIP pritisak (330 MPa) u odnosu na uzor - 8x57 IS (390 MPa). 

Predviđeni samo mehanički nišani 

Fortuna je imao samo jednu manu - pored mehaničkih nišana, na nišanskoj šini nije imao predviđeno mesto za ugradnju optičkog ili nekog elektronskog nišana. Mehanički zadnji nišan se iz šine automatski podiže u vis kada se selektor za izbor obarača pogura u prednji položaj. Mušica je sitna okrugla, zarez zadnjeg nišana malih dimenzija, a nišanska dužina je 416 mm, što pogoduju mlađim lovcima sa dobrim vidom.  

Dva donja Pardi ključa i donji Griner, foto: Vlada Mitrović

Stariji lovci ne vide jasno ova dva nišana i cilj koji nišane. Vlasnik ovog drilinga je pušku odneo vrhunskom puškaru koji mu je u postojeću nušansku šinu ugradio kratku Pikatini šinu dovoljnu da prihvati minijaturni švedski kolimatorski nišan Aimpoint Micro H-2, sa crvenom tačkom od 2 MOA. Podsećamo, 1 MOA (minut ugla) pokriva 29 mm na daljini od 100 m. 

Mehanizam za okidanje sa ubrzicom 

Ovaj zahvat je tako stručno izveden da se Pikatini šina ispod malenog kolimatora uopšte ne vidi i izgleda kao da je on zalepljen za pušku. Selektor opaljenja cevi je na vratu kundaka, mestu gde je obično smeštena kočnica, a kočnica je postavljena sa leve strane oružja. Lako se dohvati palcem i potiskivanjem na dole puška se otkoči.  

Aimpoint kolimator Micro H-2 ugrađen na Fortuni, foto: Vlada Mitrović

Mehanizam za okidanje je kvalitetan, prednji obarač koji opaljuje karabinsku cev (selektor je u prednjem položaju i zadnji nišan se podigao) ima ubrzicu (šteher). Kada prednji obarač potisnete napred, šteher se uključuje i puška opaljuje već pri sili od 0,4 daN. Sila bez ubrzice potrebna za opaljenje iznosi 3 daN, što je dobro ako je lovac u pogonskoj grupi.  

Lako, kratko, ubojito oružje 

Baskula puške ima fine gravirane lovačke motive, što još govori o njenoj visokoj nekadašnjoj ceni. Vitki nauljeni orahov kundak nemačkog tipa, u skladu je sa cenovnim razredom ovog oružja. To su  uvek bila skupa specifična oružja, opremljena svim važnim detaljima, poput podesivog prednjeg obarača sa šteherom, igličastim indikatorima nategnutosti sve tri udarne grupe, čekiranja 24 LPI površina na kundaku, finog rada i izrade. 

Čvrsti ključevi na drilinzima mogu da podnesu visoke radne pritiske, foto: Vlada Mitrović

Pročitajte još: Karabin za srneću divljač (FOTO)

Opšti utisak o ovom drilingu opremljenim kolimatorom Aimpoint Micro H-2, zaiasta je pozitivan. Lako, kratko ubojito oružje. Ono će sa dva kvalitetna jedinačna projektila i jednim moćnim metkom 8x57 IRS, dobre konstrukcije zrna, lovcu omogućiti lov u većini lovnih situacija. Taj treći, snažni metak, na primer, Rotvajl breneke u glatkoj cevi ima malo i psihološki efekat na lovca, koji se poslovično pribojava ranjene divlje svinje u gustoj šumi. 

Msc Vlada Mitrović

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas