· · Komentari: 0
Bergara Model B14

Karabin za srneću divljač (FOTO)

Metak .243 Vinčester je postao nezamenljiv u lovu na srneću divljač i sve više renomiranih proizvođača oružja proizvodi lovne, varmint i sportske puške baš u tom kalibru

1601994584_bergara-a.jpg
bergara-a - foto: V. Mitrović

„Bergara“ je poznata španska fabrika za izradu puščanih cevi. Tek kada su se proslavili kao kvalitetni proizvođači cevi, pre desetak godina počeli su da proizvode kompletne puške. Pod imenom CVA izrađuju i izuzetno dobre puške na crni barut, koj se na žalost, ne prodaju u Evropi.

Pročitajte još:  Uvek pri ruci dva brza metka (FOTO)

Bergara B14 nema mehaničke nišane, foto: V. Mitrović

Obrtnočepni karabin B14 kalibra .243 Vinčester ima cev dužine 560 mm, sa korakom ožlebljenja 1:10 inča. Bravljenje (kao i cela puška) oslanja se na Remington 700. Zatvarač je ukupno dug 175 mm, prečnik tela je 17,5 mm, a mera preko bregova za bravljenje iznosi 25 mm. Otvor na sanduku za punjenje je duga samo 61 mm.  

Sportski, lovni i varmint metak 

Lovački metak kalibra .243 Vinčester, foto: V. Mitrović

Bravljenje tipa Mauser 98 se obavlja u sanduku puške. Hod zatvarača unazad pri repetiranju je neverovatno kratak, samo 93 mm. To je uslovljeno kratkom akcijom zbog municije .243 Vinčester. Kalibar .243 Winchester je nastao 1955. godine, odmah posle uvođenja metka .308 Vinčester (7,62x51) u vojsku SAD.

Odvojivi jednoredi okvir kapaciteta tri metka, foto: V. Mitrović

Balističar Voren Pejdž  u “Vinčesterovoj” fabrici municije je u čauru .308 Vin. usadio novo, manje zrno prečnika 6,2 mm (0,243 inča). Tako je dobio sportski, lovni i varmint metak, koji je doživeo neslućenu popularnost. Ukupno dug 68,83 mm, sa maksimalnim radnim pritiscima od 410 Mpa (po SAAMI standardu), novi metak je primao zrna raspona težina od 4 do 7 grama. Početne brzine se kreću od 920 do čak 1250 m/s, a dobijen je zavidan energetski potencijal od 2700 do 2900 džula. 

Položena putanja  

Vidljiva bravica na prednjoj strani ležišta okvira, foto: V. Mitrović

Zrno ima veoma položenu putanju i dobro podnosi bočni vetar. Ukoliko se puška upuca na GEE (MRD) tačku (daljinu), koja ovde, u zavisnosti od zrna ide od 180 do 210 m, onda se bez korekcije nišanske tačke može uspešno pogađati divljač na rastojanju čak i do 250 m. Novi metak .243 Vin je postao nezamenljiv u lovu na srneću divljač, belorepe jelene, daleko udaljene predatore (kojote) i džaveline (divlje svinje) koji su postali napast u Americi. 

Medium cev   

Zatvarač sa dva čeona brega za bravljenje, foto: V. Mitrović

Karabin Bergara municijom se snabdeva iz odvojivog jednoredog okvira kapaciteta tri metka. Okvir je izrađen od crnog polimera i njegova bravica je na prednjoj strani ležišta okvira. Polužica se povuče prstom i okvir ispadne na dlan strelca. Bergara B14 nema mehaničke nišane, a na ustima cevi je narezan navoj zaštićen sigurnosnom navrtkom. Prečnik usta cevi je 16,5 mm, što govori da ovo nije ni kratka, ni jako tanka, već medium cev. Puška je ukupno duga 1075 mm, teži 3311 gram, jer je pravljena starim sistemom - sve od čelika.  

Suviše mekano okidanje za lov 

Obarač je bez štehera i prethodnog praznog hoda, direktan, kratak i opaljuje pri sili od 0,95 daN. To je čak i suviše mala sila za lovnu pušku, jer moramo misliti na zimski lov, promrzle prste i debele rukavice. Kočnica je na uobičajenom mestu, desno iza zatvarača, iz čijeg zadnjeg dela izviruje dugi uočljivi crveni indikator nategnutosti udarnog mehanizma. 

Crni polimerski kundak sa gumenim potkovom, foto: V. Mitrović

Španska puška ima puš fiding uvođenje metka, sa izvlakačem širine 4 mm, ugrađenim u jedan od bravećih bregova. Čaure izbacuje okrugli opružni izbacivač. Ručica zatvarač ima veliku crnu polimersku kuglicu. Repetiranje zatvaračem je veomaglatko i lako, čak bolje i od favorizovanog Remingtona. 

Pročitajte još: Ambiciozan program sa Dalekog Istoka (FOTO

Moguća je promena kuglice na kraju ručice zatvarača, foto: V. Mitrović

Bergara ima crn polimerski kundak sa gumenim potkovom i bazama za pređice. Iako kundak deluje jeftino, to i nije loše za radnu pušku koju nosimo po kiši i snegu i ne čuvamo je previše. Dđa je u pitanju laminatni kundak, ovaj španski karabin bio bi znatno teži od 3311 gram. U maloprodaji Bergara B14 košta 110.000 dinara i kvalitativno prelazi svoj cenovni razred. 

Msc Vlada Mitrović 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.