· · Коментари: 0
РУЖЕ

Ружа је краљица цвећа, а од ње једноставно можете направити СИРУП који спречава разне болести

Ружа је препуна витамина, а латице су богате етеричним уљима и лечи бројне болести, па је права штета не искористити ово прелепо цвеће за чај, сируп, сок, колаче...

Depositphotos_64578185_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Краљица цвећа, ружа, не плени само лепотом, већ је и лековита. Права је ризница витамина А, Ц, Б3, Д и Е, док су латице богате етеричним уљима, танином, шећером, лимунском и винском киселином, али и бројним ароматичним састојцима.

Прочитаје још: СВЕ ТАЈНЕ ДИВЉЕ КРУШКЕ: Лек је за многе болести, а веома је важно шта са ЛИСТОВИМА можете да урадите

Њен мирис подиже расположење, а састојци латица јачају срце и нерве. Чај од цветова прочишћава крв и смирује. Ружа помаже и код лечења упале грла, реуматизма, жутице, чишћења јетре, вртоглавице, главобоље, а обнавља и цревну флору после антибиотске терапије. Ублажава и менструалне тегобе, нарочито уколико је циклус обилан. Осим чаја, делотворан је и сируп од латица.

Латице сушите на сувом месту седам дана Фото: Пиксабу

Након брања и чишћења од инсеката и других делова биљке, латице се суше на топлом, сувом и тамном месту. Сушење траје до седам дана, у зависности од влажности окружења. Да би одржале свежину, квалитет и мирис, треба их чувати у добро затвореној амбалажи на сувом и тамном месту. За то су најбоље посуде од стакла, порцелана или лимене кутије.

Латице ружа се чувају у стакленој тегли.

За припрему чаја прелијте две кашике осушених и уситњених латица са 300 мл вреле воде. Оставите да поклопљено одстоји од пет до 10 минута, затим процедите и пијте. Ради бољег укуса бирајте латице са јачим мирисом и не претерано осушене. По жељи чају можете да додате и мед.

Прочитајте још: На Старој планини расте биљка коју МОРА да има свака кућа

Рецепт за сируп:

За сируп прелијте две пуне шаке латица са 500 мл кључале воде и оставите да одстоји 24 сата. Потом процедите, па течност укувајте са 250 г шећера. Пред крај додајте сок од једног лимуна и кувајте још пет минута. Овај сируп се посебно препоручује код болести дисајних путева, а да би ефекат био што бољи треба дневно попити од две до четири кашике.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.