Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

САВЕТ ИСКУСНИХ БАШТОВАНА: Опоравите руже после обилних падавина

Потребна вам је само једна ситница

1695570648_shutterstock_1779737318.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Период обилних киша донео је велике проблеме баштованима, а нарочито пате власници ружа. Њихове љубимице тешко подносе обилну влагу, а подложније су и нападу гљивица и разних штеточина, па им је потребна заштита.

Да би се што пре опоравиле, саветује се да их редовно прскате фунгицидом, а цветање се поправља помоћу јачег прихрањивања.

Није неопходно да купујете скупа средства за ђубрење, већ се потрудите да сакупљате вредне састојке који су вам већ на располагању.

У ту сврху искористите коре банана којих увек има, нарочито у сезони торти и сладоледа од овог воћа. Кора је пуна калијума који је право благо за сво цвеће, а нарочито за руже.

Уз њега, у кори банана има и фосфора, калцијума, магнезијума и сумпора, који су сви редом благотворни састојци за биљке. Није вам неопходна нека нарочита припрема.

Насецкајте коре банана, а земљу око банана мало раскопајте. Вратите земљу и, по потреби, додајте мало малча. Чим кора почне да трули, руже ће почети да добијају потребне нутритивне састојке.

Овај савет се може применити и у нези клематиса, као и за хортензије. Баштовани праве и течно ђубриво тако што у посуду додате коре банана и налијете воду. Сачекајте десетак дана, па водом у којој су одстојале коре залијте руже. Можете додавати воду и коре све док не приметите да су оне потпуно промениле боју. Тада их можете закопати било где у башти или сипати у компостер.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas