Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОПАСНО

Хирург Андреја Димић објашњава: Шта је ПУШАЧКА НОГА, како изгледа и ко од ње оболева?

Бол при ходу, истањена кожа потколенице, смањена маљавост и слабљење мишића први су симптоми "пушачке ноге".

1612704602_Depositphotos_44395729_l-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Ова болест најчешће погађа мушкарце на прагу четврте деценије. Услед никотина крвни судови могу да оболе толико да је амуптација ноге једини лек. Ово стање у почетку даје такве знаке да се често помеша са неким коштано-мишићним проблемом, па дуго остаје неоткривено.

Прочитајте још: Невероватне предности УЉА КАРАНФИЛИЋА: Служи као прва помоћ код овог честог проблема

Доцент Андреја Димић, васкуларни хирур Клиничког центра Србије каже да с обзиром на то да од "пушачке ноге" често оболевају људи у најбољим годинама, ретко ко прве симптоме схвати озбиљно и потражи помоћ лекара:

Бол се обично јавља у мишићима потколенице.
Нога поред кревета?
Болесници често спавају са спуштеном оболелом ногом поред кревета, а у неким случајевима и седећи у столици. У крајњем стадијуму доток крви је толико ослабљен да ткиво одумире, настају незарастајуће ране и гангрена на прстима и стопалу. Ово је последња фаза болести која води ка губитку екстремитета.

- Први карактеристичан симптом овог обољања је бол у нози при ходу, који је толико јак да особа мора да стане и мало се одмори пре него што може поново да настави да хода. Бол се јавља у почетку после исте пређене трасе, обично у мишићима потколенице, мада у зависности од нивоа запушења артерија може да се јавити и у мишићима натколенице или у куковима.

Мишићи атрофирани, маљавост, смањена, кожа стањена...

Наш саговорник објашњава да кожа потколенице ових болесника може бити истањена, маљавост смањена, а мишићи атрофични. Како болест напредује "праг" хода без болова се све смањује. У следећем стадијуму болови су стално присутни у прстима и стопалу. Они су израженији ноћу, када болесник покушава да спава, односно кад подигне ногу на кревет и тиме још више смањи доток крви у стопало.

Прочитајте још: Зашто ПРАЗИЛУК треба да уврстимо у исхрану? Био је цењен још код СТАРИХ ЕГИПЋАНА

Уколико се болест открије на време, апсолутни прекид пушења у великом броју случајева доводи до њеног заустављања и спасавања екстремитета.

Апсолутни прекид пушења спашава ногу!

- Дијагноза "пушачке ноге" може да се постави само на основу физикалног прегледа - каже др Димић. - Опипавањем ослабљеног или одсутног пулса на нози у вези са тегобама и клиничком сликом јасно се поставља сумња. Додатним доплер и дуплекс сонографским испитивањем можемо проценити степен дотока крви до прстију и стопала, као и открити место сужења и запушења крвног суда. У случају потребе за хируршком интервенцијом неопходно је урадити МСЦТ ангиографију на основу које се визуализује екстензивност болести и планира врста хируршке интервенције.

Прочитајте још: Сода бикарбона УБИЈА КАНДИДУ: Ова два рецепта решиће вас ове ГЉИВИЦЕ

У највећем ризику да изгубе екстремитет су они пушачи који имају нерегулисан шећер у крви, повишен крвни притисак, повишене масноће у крви и генетску предиспозицију.

Највише страдају пушачи дијабетичари...

- Све су то уз присуство генетске предиспозиције фактори на чији настанак болесници често не могу да утичу, али их могу контролисати адекватном и редовном терапијом лековима - каже наш саговорник. - Са друге стране, пушење је практично једини фактор ризика који се може у потпуности елиминисати. Међутим, некада је та зависност толико јака да болесници и поред тога што изгубе једну или чак и обе ноге наставе са конзумацијом дувана.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas