Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Упозорење кардиолога: Ова навика изузетно је штетна по здравље срца, али и целог организма

Ризик од кардиоваскуларних обољења значајно се може смањити здравом исхраном и физичком активношћу

1674642114_shutterstock_250145494.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Уколико имате породичну историју болести срца, или неких других кардиоваскуларних проблема, то наравно не значи да сте и ви осуђени на исто.

Генетика увек има важну улогу у здрављу срца, али процена је да 90 одсто срчаних болести исхраном и животним навикама може да се спречи.

Др Норман Лепор, кардиолог, тврди да једна навика може да има катастрофалан ефекат и то не само на срце, већ и на целокупно здравље.

Прочитајте још: Решите ВЕЧИТУ ДИЛЕМУ: Да ли четкицу за зубе треба да поквасите пре или после наношења пасте?

- Пушење значајно повећава ризик од можданог удара, срчаног удара и периферне васкуларне болести, што може да доведе до ампутације ногу у тежим случајевима - каже др Лепор. Додаје да редовно пушење такође може да проузрокује накупљање плака у коронарним артеријама, што може да повиси ниво ЛДЛ, односно лошег холестерола.

Ако пушите, можда вам се чини тешко да престанете, али то је најбоља ствар коју можете да учините за своје здравље. Др Лепор подстиче све који пуше да разговарају са својим доктором о могућностима које су им на располагању како би престали са том штетном навиком.

На здравље срца негативно утичу и седелачки начин живота, исхрана с високим садржајем засићених масноћа и натријума, као и прекомерна телесна тежина.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas