· · Коментари: 0
Тест рефлексних нишана

Иако је OKO најсавршенији оптички инструмент, приликом нишањења јављају се значајна ограничења

Једноставно коришћење, мала маса и димензије учинили су ред-дот нишан свеприсутним делом опреме

kolimatori.jpg
колиматори - фото: Д. Шапоњић

Људско око има једно еластично сочиво коме кружни мишић својим стезањем мења жижну даљину. То значи да у једном тренутку око има врло ограничену дубинску оштрину. Када користимо механичке нишане, треба да учинимо нешто физиолошки немогуће - истовремено да посматрамо мету, предњи и задњи нишан. Тренингом је могуће развити моторику (која укључује и окидање), тако да се фокусирањем на предњи нишан уз магловиту слику задњег нишана и циља мета сигурно погађа.

Вектор, Сан Оптик, Калес, Штајнер и Аимпоинт, фото: Д. Шапоњић

Прочитајте још: Калибар "45" купују сви, али знају да га користе само ОВИ људи

Ситуација се знатно компликује када је реч о циљу који се појављује само у кратком временском интервалу. Замислите још да се стрелац креће. Само прави мајстори су способни за такав хитац, а за достизање таквог умећа потребно је време и пуно вежбе.

Напредне технологије

Оружани сукоби су прави генератори иновација на пољу оружја. Проблем тренутног, покретног циља нарочито је изражен у ваздушним сукобима, па је логично да се и решење појавило на борбеним авионима. Реч је о унапређеном артиљеријском нишану, врло једноставном за коришћење: ознаку која се пројектује на стакло испред пилота доведете на циљ и притиснете окидач. Једном подешен и усклађен са оружјем, овакав нишан допушта стрелцу коришћење са оба отворена ока, оставља шире видно поље и бржу реакцију, лакше праћење покретне мете и најбитније, мета не мора да буде у оптичкој оси уређаја. Све док је светлећа ознака на мети оружје може да оствари погодак.

После 24 х у замрзивачу, фото: Д. Шапоњић

Нове технологије, минијатуризација електронике и ефикасне ласерске диоде учиниле су да овај тип нишана постане јефтин и буде заиста скромних димензија. Иако се различито назива - колиматор, ред-дот, рефлексни нишан, у протеклој деценији освојио је службено тржиште, ловишта и спортска стрелишта.

Пет колиматора на тесту

У транспортном стању, фото: Д. Шапоњић

Због тога смо одлучили да уприличимо мали упоредни тест са пет рефлексних нишана различитих произвођача, цене и физичких карактеристика: Вектор, Сан Оптик, Калес, Штајнер и Аимпоинт. Током неколико месеци испробавали смо у свакаквим условима ове уређаје на четири врсте оружја: репетирки калибра .308 Wин, пумп-ацтион сачмарици Луиги Францхи ПА-7, полуаутоматској АР-15 у .223 Рем. и цивилном деривату ФН ФАЛ у .308 Wин.

Добра инвестиција

Вектор Оптикс Сфинкс је најјефтинији и најмањи нишан на тесту. Производ је кинеске фабрике која својим нишанима снабдева многе компаније које их потом брендирају и продају под својим именом. Сфинкс је једноставне, отворене конструкције са телом од алу легуре заштићене мат анодизацијом. Монтира се једноставно, на Пикатини или Вивер шину уз помоћ једног попречног завртња. Долази са пластичном покривком која га штити од спољашњих утицаја. Нишанска тачка је јасна, правилна и њен интензитет се може подешавати на пет нивоа. Ипак, на јаком светлу пожелећете да је тачка бљештавија. Опет, када је амбијентално осветљење слабо, посматрање циља кроз екран захтева да будете усредсређени, а слика је прилично тамна. Прекидач је на предњој страни кућишта, испод екрана и тражи мало пажње током руковања.

Штајнер МРС и осигурање кућишта батерије, фото: Д. Шапоњић

Уређај је радио поуздано, није осетљив на влагу, а падови и дрмусање нису утицали на померање тачке поготка. Једино је замена батерије компликована (у поређењу са осталим нишанима на тесту). После 24 сата у замрзивачу укључени нишан је потпуно испразнио батерију. За замену, потребно је одвити два завртња и уклонити читав горњи део уређаја, али после замене батерије није било потребе за поновним “упуцавањем”. Када је удаљеност од ока нешто већа није увек лако брзо “пронаћи” светлећу тачку. Али, ако вам треба минијатуран, издржљив рефлексни нишан прихватљивог квалитета и заиста приступачне цене требало би да размотрите Сфинкс.

Фино подешавање

Сан Оптик УСА Микро Сајт ЦД14 има тело у облику тубуса са заштитним стаклом на оба краја. То га чини веома издржљивим јер се екран налази унутра и добро је заштићен. Због релативно малог пречника екрана лакше се користи када је монтиран ближе стрелцу. Јачину осветљења нишанске тачке могуће је подесити преко кружног, бочног селектора са 11 положаја који је уједно и кућиште за батерију. Замена је лака и брза, ради се без демонтирања нишана са оружја. Такође је ископиран начин ретификације са два минијатурна турета, а оно што је право изненађење је вредност једног “клика” од само 0,25 МОА.

Прочитајте још: Од СУМРАКА до СВИТАЊА бирајте овај НИШАН

Толико фино подешавање заиста је непотребно за уређаје овог типа, јер је величина нишанске тачке 2 МОА. Нишан ради одлично, без икаквих проблема и то већ скоро шест година, тако да је добра алтернатива и далеко скупљим нишанима. Сво време користи исту батерију са којом је купљен, а она не показује знакове посустајања. Још једна од предности је уграђена, ниска монтажа (наравно, Пикатини), па нема потребе тражити засебне монтажне плочице. Свакако је добра инвестиција.

Добра војна репутација

Релативно великиекран и чиста слика на МРС, фото: Д. Шапоњић

Штајнер МРД (Микро Ред Дот) долази из погона сада већ добро етаблираног немачког произвођача оптичких уређаја који је репутацију изградио квалитетним војним двогледима за Бундесwехр, израелску армију и америчку морнарицу. МРД има помало необичан, кутијаст профил и иако екран има облик засвођеног превоугаоника типичног за отворене конструкције, реч је о тубусу са обострано заштићеним екраном. Укључује се преко тастера за контролу интензитета светла са леве стране кућишта. На десној страни се налази велико, кружно кућиште за батерију са масивним поклопцем који је додатно осигуран танком сајлом, у типично војном маниру. Ништа необично јер МРД и јесте замишљен као тактички нишан за аутоматско оружје са тачком средњег формата.

Турети за подешавање Аимпоинта, фото: Д. Шапоњић

Екран је релативно велики што олакшава уочавање и праћење циља, а пропушта и пристојну количину светлости у сумрак или у рану зору. Батерија наводно живи 550 сати непрекидног рада на максималном интензитету. Слика је чиста, сам уређај веома издржљив, а стаклена заштита је (додуше ненамерно) проложила озбиљан тест механичке отпорности када је нишан испуштен на каменито тло. Пад на предње стакло прошао је без огреботине. Срдачно га препоручујемо.

Апсолутни лидери

Аимпоинт Х-1 је и пре почетка тестирања био мој фаворит. Прилично дуго користим тактичку верзију овог нишана са ознаком Т-1 и то је комад опреме који бих дао своме детету ако мора да крене у рат. Робусно кућиште са кристално чистом оптиком крије прецизан механизам за подешавање који ради глатко, са јасно дефинисаном позицијом за сваки "клик" на турету. Велики распон подешавања интензитета светла (12 позиција, без мода за ноћни нишански уређај) лако ће се прилагодити различитим светлосним условима. Монтажа је ниска, чврста и сигурна, а сама нишанска тачка без икаквог изобличења чак и када додирује ивицу видног поља.

Прочитајте још: Из новог такмичарског карабина БЕЗ ЗАСТОЈА испаљено 20.000 метака на температурама од +37 до -27 Ц

Аимпоинт Х-1 лако ће се прилагодити различитим светлосним условима, фото: Д. Шапоњић

Све је перфектно упасовано и ради бешумно али се под прстима јасно осети сваки корак при подешавању. Једина замерка је релативно мали пречник екрана иако то не утиче на квалитет слике. Механички је ненадмашан и уколико припадате оном типу корисника који не мази своје оружје ово је прави нишан за вас. Иако скромних димензија направљен је чврсто попут тенка. Уствари, највећи минус овог нишана је (пре)висока цена. Све остало је безмало идеално.

Током неколико месеци у свакаквим условима испробавали смо колиматорске нишане а аустријски Калес био је апсолутно доминантан када су лов и спортско стрељаштво у питању.

Драган ШАПОЊИЋ
 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.