· · Коментари: 1
цитати

ЈОВАН ДУЧИЋ о женама: Многим дамама се ово неће допасти! (ВИДЕО)

Овако је Јован Дучић промишљао о женама.

1623791575_three-3075752_1920--1-.jpg
Фото: Пиксабеј

Јован Дучић (1872-1943) био је српски писац, песник и дипломата. Један је од најзначајнијих песника српског модернизма и најзначајнији лиричар. 

У својој књизи "Благо цара Радована" Јован Дучић једноставним и препознатљивим стилом преплиће појединости из живота светских великана и ванвременска размишљања о љубави, мржњи, срећи и животу.

Велики песник је ценио жене, али је више пута имао размиљања која се не би допала многим дамама.

Цело једно поглавље је посветио женама.

Дучићеви цитати о женама

Ставови који се неким дамама неће свидети

"Има и код најзаљубљеније жене једно место у души које хоће да се свети оном којег воли. Једна мрачна клица неверства и злоће, коју ни самој себи не би умела ни смела да призна."

"Жена има двије своје мисије на Земљи, да буде мајка и да буде супруга. Она је од природе створена да буде мајка, а само је људским законима натјерана да буде супруга."

"Жена опрашта, али не заборавља; мушкарац заборави и када не опрости."

"Жена искрено верује да је мушкарац воли само онда кад због ње пати и кад у њу стално сумња."

Прочитајте још: Да ли знате шта се крије иза стихова песме "Бацила је све низ ријеку"? Песму нећете моћи да слушате без суза у очима! (ВИДЕО)

“Ако хоћете да вас жена воли, треба јој дати прилике да вас сто пута слаже, и да увек изгледа као да то не видите. Жена је толико гипка и прилагодљива, да, после два сусрета са неким човеком, тачно зна какву он жену воли. И већ од тог момента она престаје да буде онаквa каква јесте, и каква ће и даље за себе остати; а даје себи све оне одлике по којима мисли да ће се највише допасти. Тако се она направи друкчијом него што је у ствари, да убрзо наличи већма на наш модел, него на своју природу. Она се толико брзо обрне у самој себи, да просечан човек не може ни да је прати у том невероватном њеном обрту. Она тим само постаје загонетнија за гломазни дух човеков, који не уме да је посматра у том њеном намештању како би од оне каква јесте, постала наједном онаква каква није. Жена је и иначе увек једно биће за себе и за цео свет, а друго за човека којег воли.”

"Код жене је урођено да вара на мало и на велико, свесно и несвесно, намерно и ненамерно, а врло често и без икакве зле намере, и чак сасвим често из најбоље намере."

"Ретко која жена хоће да освоји духом ,још мање душом, а најмање добротом."

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.