Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Дом који има ОВУ БИЉКУ срећа прати заувек: У народу се верује да је АМАЈЛИЈА, а помаже код 8 БОЛЕСТИ

Расковник је трава магичне моћи. Он отвара сваку браву, раскива сваки оков и све чини расчињује. Прави расковник је веома тешко пронаћи.

1645106801_Untitled117.png
Фото: Пиксабеј
Oglas

Расковник је вишегодишња зељаста биљка из породие штитарки. Може достићи висину од 60 до 120 цм, а врсте ове биљке у источној Србији се сматрају магијским биљкама.

Наши стари су расковник тражили тако што су сами себе окивали у букагије и ноћу лутали местима где су веровали да расковник расте. Тамо где се окови сами отворе и спадну, ту мора бити расковник.

Легенда каже да се до митскога блага цара Радована може доћи само помоћу ове траве.

Расковнику сее приписују многа лековита својства, ево где помаже:

  • Проблеми са чиром
  • Проблеми са варењем
  • Против жутице
  • Против гихта
  • За лечење астме
  • Природан је лек за импотенцију код мушкараца
  • Сок од расковника помаже при лечењу катаракту
  • Подстиче менструацију

С друге стране, народно веровање каже да ова биљка има невроватну моћ да привуче позитивну енергију.

Прочитајте још: "ДИЈЕТА" ЗА ДУГОВЕЧАН ЖИВОТ: 5 једноставних промена које би могле додати 10 ГОДИНА вашем животу

О народним веровањима када је ова биљка у питању писао је још Вук Стефановић Караџић у 19. веку. Вук је у свом Првом српском речнику за ову биљку забележио: "Расковник је нека трава, за коју се мисли да се њом, свака браваи свак и други заклоп отвори сам од себе." Отуда назив расковник, јер раскива и отвара све.

За ову чаробну биљку постоји веровање да живи само један дан. Вероватно зато што се до ње тешко долази. Никне у сумрак, процвета током ноћи и ујутро увене.

Постоје чак и народна веровања која заступају тезу да када се пронађе трава расковник, треба посећи руку или палац и превити ову биљку на рану да зарасте. Том руком се после могу отворити сва врата.

Најзаступљеније народно веровање јесте да је расковник природна амајлија која доноси напредак и срећу ономе који га поседује. Расковник се сматра заштитником куће и заштитником особе којој даје позитивну енергију, напредак и срећу.

Војници су у ратовима носили са собом расковник у виду амајлије и онај ко је код себе имао ову амајлију, ни метак га није могао убити.

Веровање каже да је најбоље убрати је у ноћи између 5. и 6. маја, уочи Ђурђевдана, јер тада има највећу моћ.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas