Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Шешири бооние

Како је амерички војни шешир достигао култни статус: Спречава од топлотног удара и опекотина (ВИДЕО)

Нема много шешира који се одмах повезују са војском као што је бооние хат

1615285147_bonie.jpg
боние - фото: "Калибар"
Oglas

Лаган платнени шешир меканог обода који се лако савије у џеп, одавно је део војне опреме за тропске услове.

Овај једноставни део одеће је од велике помоћи током активности на високим температурама, јер спречава топлотни удар и опекотине.  

Прочитајте још: Снабдети се питком водом на терену значи линију између живота и смрти: Ми вам представљамо неколико начина да преживите

Бусх хат, фото: ММОЦ

Крајем тридесетих година 20. века америчка војска је у униформу уврстила и шешире са широким ободом направљене прво од денима, а касније од кепера. Трупе британског Комонвелта имале су сопствену униформу за тропске и пустињске услове, која је подразумевала и такозвани бусх хат. Аустралијанци су такође имали своју верзију овог покривала за главу сличног дизајна.

Широку популарност међу војницима, због удобности и практичности у тропским ратиштима, бооние хат стекао је током Вијетнамског рата, када су га користиле специјалне снаге МАЦВ-СОГ и извиђачке патроле. Већ 1967. америчка војска је почела редовно да издаје "шешире за џунглу са мрежом  против инсеката“. 

Није сасвим јасно зашто је на крају овај део униформе назван бооние. Неки претпостављају да је бооние референца на тагалошку реч бундок, што значи планина. Ово има смисла ако се узме у обзир да је бундок прерастао у боондоцкс - амерички сленг који се односио на људе који су долазили са планина. Термин је касније еволуирао у опис свега што излази из дивљине и на крају је скраћен у бооние - прилично прикладно име, с обзиром на вијетнамски спектар пејзажа, који се креће од планинског терена до делти џунгле.

Током Вијетнамског рата бооние је стекао своје чувено име

Шешири бооние постали су стандардни део униформе многих армија које су учествовале у сукобима у врелим климатским зонама. С обзиром на врућу и влажну климу за коју су дизајнирани, удобнији су од шлема и пружају бољу заштиту од кише и сунца, спречавају топлотни удар и опекотине. Зато многе армије имају веома строге прописе у погледу квалитета али и обавезне употребе на терену.  

Класичан бооние хат са додатом мрежом против комараца, омиљен код риболоваца, фото: ММОЦ

Због обода средње ширине и безобличног облика, бооние помаже у разбијању силуете носиоца и прикрива лако препознатљив облик његове главе. Боље маскирање је могуће качењем вегетације на прстен око обима, са мноштвом петљи. 

Углавном се производи од памука са примесама синтетике, лаган је, прозрачан а обод средње ширине добро штити од бљештаве светлости. Отвори за вентилацију доводе свеж ваздух, а унутрашња трака око главе скупља зној.

Отвори за вентилацију су од велике помоћи, фото: Милитариа

Поједини модели имају комад платна који се по потреби спушта да заштити врат или мали џеп у унутрашњости за важне ситнице. Све је популарнији, ван војних кругова - међу фоторепортерима и љубитељима трекинга, а носе га по граду и припаднице лепшег пола 

Прочитајте још: Универзалан алат - лака секира (ФОТО)

Заштита за врат од сунчевих зрака, фото: Милитариа

Шешири бооние познати су по лакоћи с којима се могу модификовати на терену На пример, извиђачки тимови током Вијетнамског рата ушивали су наранџасте панеле унутар својих боонија. То им је омогућавало да сигнализирају хеликоптерима у прелету. С обзиром да долазе топли пролећни и летњи дани, вреди размислити о набавци оваквог шешира ако сте планинар, пецарош или једноставно проводите доста времена напољу.  

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas