Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТ

Како смањити очни притисак природним путем?

Пронађите лек у природи.

1631789442_eye-2340806_1920.jpg
фото: Пиксабеј
Oglas

Оштећење вида често се јавља код пацијената којима је очни притисак повишен, иако то никако није једини или водећи разлог постојања диоптрије код особа било које животне доби. Међутим, глауком, како се очни притисак другачије назива, јесте већ други по реду узрок настанка слепила.

У очним јабучицама долази до константног стварања течности која на исти начин константно и нестаје, тај однос, тј. равнотежа између та два стања се назива очни притисак. У нормалним здравственим околностима нормални притисак износи између 15 и 20 милиметара живине скале, док се код повишеног притиска јављају вредности од 40, па нагоре. Очни притисак настаје из различитих разлога: генетска предиспозиција, обољења попут дијабетеса, хипертензије изазивају често повишен очни притисак, старосна доб (особе старије од 40 година су под већим ризиком), изражена далековидост или кратковидост, временски дуго коришћење кортикостероидних капи за очи или уопште кортикостериоида, као и нездрава исхрана.

Временом очни притисак оштећује видни живац што доводи до слабијег вида који води ка тоталном слепилу, а не постоје научне чињенице које говоре да се на овај начин оштећен вид може исправити. Зато је важно да се превентивно делује на здравље вида, тј. ока, што је најбоље радити кроз пажљиво бирану исхрану која је богата одређеним витаминима и минералима. Самим тим, то значи да постоји лечење, смањење очног притиска природним путем.

Селен као природни лек за очни притисак

Доказано је да селен, односно, намирнице које га садрже у себи у већој мери могу помоћи у превенцији, али и у циљу смањења очног притиска. Иако се многи витамини, па тако и селен могу наћи у виду суплемента, увек је акценат на томе да се уноси путем исхране, док додаци исхрани треба да буду вођени од стране стручног лица, лекара. Намирнице које садрже селен у већој количини, између осталих, јесу јагњеће и говеђе месо, риба, бразилски ораси, сунцокретове семенке. Њихово редовно уношење у организам ће дати јаку потпору како организму, тако и самом оку.

Аронија у борби против очног притиска

Једна од најпознатијих здравих бобица у борби против најразличитијих болести јесте аронија, која има снажно антиоксидативно дејство, па самим тим и бројне бенефите за здравље. Аронија представља један од најмоћнијих лекова који долазе из природе, јер ојачава имунитет, помаже свим органима да боље функционишу и штити их од бројних болести, па тако штити и очи од бројних дегенеративних обољења, међу којима је и очни притисак. Зрела бобица, као и сок, садрже бета-каротен, витамин Б2, те витамин Ц, који су потребни за добар вид и здравље очију.

Лековито биље за стабилизацију очног притиска

Очни притисак се може смањити и стабилизовати конзумацијом одређеног лековитог биља. Вранилова трава се може користити у ову сврху, па се чај од ње препоручује свима који имају проблем са очним притиском или желе превентивно да делују, а њој се придружује и чај од биљке „дан-ноћ“ који садржи рутин који доказано утиче на смањење очног притиска.

Мешавина чаја од глога и листа малена се такође може пити три пута дневно у исте сврхе, као и чај од хељде.

Лиснато поврће за здравље ока

Бројно лиснато поврће је богато цинком, а цинк осим што штити организам од бројних инфекција и упала, има своје дејство потребно за здравље ока, те у оквиру тога утиче на очни притисак. Због тога би у свакодневној исхрани требало имати салате и уопште оброке уз свеже лиснато поврће, али и намирнице које су природно богате цинком, као што су јаја, печурке и интегралне житарице.

Очни притисак доводи најпре до појаве главобоља, осетног притиска и бола у очима, посебно у јутарњим сатима, смањеног периферног вида, а све су то симптоми који указују на потребу да посетите офталмолога, али и промените начин своје исхране који мора да буде усмерен ка општем здрављу организма, па тако и ока.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas