· · Коментари: 0

Трљање очију може бити опасно: Четири разлога зашто би то требало да престанете да радите

Наизглед безазлена навика може изазвати мноштво проблема

1679833968_shutterstock_1297544761.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Инфекција очију ствара велику нелагоду, а потези које сви чинимо додатно је могу погоршати. Стручњаци упозоравају да никако не смемо трљати и додиривати инифицирано око јер можемо изазвати много опасније стање.

Инфекција ока се мора одмах лечити јер поједини њени облици могу да се прошире и на друге делове тела и изазову чак и тровање крви, што може бити погубно по живот.

Ово су 4 разлога зашто би требало да се одупрете том нагону за сврабом.

1. Ризик од инфекције

Ваше руке нису увек најчистије. Ако трљате очи могли бисте да пренесете инфекцију са прстију у очи, рекла је др Дебора Ли из Др Фокс фармације. То би могло да изазове инфекције као што су блефаритис, коњуктивитис, чмичак, целулитис, кератитис и увеитис.

Целулитис је инфекција која чини вашу кожу болном, упаљеном и отеченом. Ако се инфекција не лечи брзо, може се проширити на друге делове тела, као што су мишићи и кости. У екстремним случајевима, може изазвати тровање крви, познато и као сепса, што може бити и фатално. Сепса је, заправо, екстремни одговор тела на инфекцију и потребна је хитна медицинска помоћ, наводи Центар за контролу болести у америчким државама.

- Ако носите контактна сочива, изложени сте већем ризику од упале и инфекције рожњаче - додала је др Дебора.

Поновна употреба сочива и њихово ношење преко ноћи или под тушем може повећати ризик од Акантамеба кератитиса (инфекција рожњаче), који може изазвати јак бол и у четвртини случајева слепило, пише Сан.

2. Можете оштетити рожњачу

Ваша рожњача је чисти спољашњи слој на предњем делу очне јабучице и делује као прозор за ваше око, каже НХС.

Континуирано трљање рожњаче може изазвати ситне огреботине на њој. Ваше око тада постаје ружичасто и болно је и осетљиво на светлост. Ако имате нешто у оку попут ситне иверице или комадића метала, избегавајте да га трљате, саветовала је др Дебора.

Ако то урадите, предмет би могао да изгребе вашу рожњачу или да га гурнете даље у око, што може бити веома болно и можда ћете морати да га уклони лекар или медицинска сестра.

Огреботине рожњаче  или абразије могу бити веома болне због многих нерава који снабдевају то подручје. Може потрајати 24 до 48 сати да ваше око зацели, према очној болници Мурфилдс.

3. Мали крвни судови могу да пукну

Ово може изазвати крваве очи или створити тамне кругове испод очију јер је ткиво око очију тање него на другим местима на телу. Стручњаци са Атлантик Еи Института рекли су: "Нежна кожа има подједнако деликатне крвне судове испод. Када протрљате очи, ти сићушни капилари и вене врло лако пуцају, а то узрокује модрице које додатно погоршавају тамне кругове око очију", објашњавају стручњаци.

4. Можете погоршати симптоме алергије

Ако вам поленска алергија иритира очи и изазива свраб често је све што желите само да иритација престане. Трљање црвених и натечених очију ће изазвати додатне сузе, што ће довести до ослобађања више хистамина и погоршања проблема.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.