· · Коментари: 0
Самострели Умарекс Аир Јавелин и Аир Сабер

“Копље” и “Сабља” на ваздушни погон (ФОТО)

Са два нова модела револуционарног система рада, представљена на сајму “Шот шоу 2020”, немачка компанија далеко је искорачила испред конкурената

1596011930_air-saber.jpg
аир-сабер фото: Љ. Момчиловић

Оно што издваја “Шот шоу” од осталих светских сајмова оружја, је у томе да представници медија и потенцијални корисници могу ближе да се упознају са изложеним оружјем. Једно је посматрати оружје изложено на штанду у хали сајма, а потпуно други осећај је држати га у рукама и пуцати из њега на стрелишту. 

Прочитајте још:  Модерна перкусиона пушка (ФОТО)

Корисник има утисак да у рукама има праву пушку с обзиром на ергономију кундака, окидање, обртночепни затварач, Пикатини шину са оптиком, фото: Љ. Момчиловић

Компанија "Умарекс" је позната по оружју, које користи ваздушни притисак за избацивање пројектила. Овај пут су отишли корак даље и посетиоцима овогодишњег сајма у Лас Вегасу презентовали, оружје које испаљује стреле, уз помоћ ваздуха. “Умарексови” модели Аир Јавелин и Аир Сабер су пушке које испаљују посебно конструисане стреле уз помоћ компресованог ваздуха. Стреле су шупље, а унутрашњи пречник одговара ширини цеви кроз коју излази ваздух. Стрела се са задње стране навлачи на цев целом својом дужином.

Аир Сабер је озбиљна пушка која испаљује стреле помоћу компримованог ваздуга смештеног у цилиндру испод цеви, фото: Љ. Момчиловић

Револуционарни систем

Оно што је разликује овај систем од класичног тетивног покретања стреле је што у овом случају притисак ваздуха директно делује на врх стреле потискујући је ка напред. У случају тетивног оружја притисак струне делује на задњи крај стреле и гура је ка напред, при чему долази до њеног бочног увијања. 

Специјалне стреле за ново оружје, фото: Умарекс 

Класично одапета стрела се креће ка циљу уз уздужне осцилације док се потпуно не стабилизује. Ово уздужно померање стреле најбоље може да се види на успореном филму кад тетива покрене стрелу. Дејствујући притиском ваздуха на врх стреле, отклоњене су ове бочне осцилације, тако да се добио  раван и стабилан лет стреле, што доприноси већој прецизности. Из "Умарекса" тврде да Аир Сабер може да оствари групу погодака од два инча на 75 јарди (пет центиметара на 68,5 метара). 

Намењене лову 

Робусни Аир Јавелин, фото: Љ. Момчиловић

Разлика између модела Јавелин и Сабер је у енергији, тако да Аир Јавелин има нешто краћу стрелу са мањом почетном брзином и намењен је за лов ситних и средњих животиња. Аир Сабер је озбиљна пушка, са довољно енергије и може слободно да се користи у лову и на највећу дивљач Северне Америке. Компримовани ваздух се налази у ампули (Аир Јавелин) и у цилиндру испод цеви (Аир Сабер). Са доње стране поткундака налази се мерач притиска тако да корисник може лако да провери тренутно стање притиска. 

Различито “напајање” 

Аир Јавелин испаљује стрелу тежине 11 грама брзином од 91 м/с уз помоћ ЦО2 ампуле, запремине 88 грама, која се налази у поткундаку. Поткундак се лако скида померањем ка напред и тада је омогућен приступ и замена ЦО2 ампуле. 

Лака измена капсуле са ЦО2, фото: Умарекс 

Аир Сабер има резервоар за компримовани ваздух у поткундаку који прати целу дужину цеви. Са максималним притиском од 250 бар омогућава око 10 хитаца максималне брзине од 400 фпс (122 м/с). У комбинацији са стрелом дужине 58 цм и тежине 24 грама добијамо енергију од око 180 џула. Са доње стране поткундака налази се мерач тако да корисник може лако и брзо проверити тренутно стање притиска. 

Што се тиче ергономије, пушке су одлично избалансиране и конципиране. После постављања стреле на цев потребно је малим затварачем ослободити количину компримираног ваздуха, неопходног за хитац који следи. То се ради повлачењем затварача нагоре и назад, а потом напред и доле. Исти систем као кад празнимо и пунимо обртночепни карабин. Као и код стандардних стрела врхови се могу мењати, од оних за тренинг до ловачких, уз избор различитих тежина и модела. 

Цев кроз коју излази ваздух, фото: Умарекс

Задовољство пуцања 

Осећај приликом пуцања је изузетан. Корисник има утисак да у рукама има праву пушку с обзиром на ергономију кундака, окидање, обртночепни затварач, Пикатини шину са оптиком. Разлика се уочава кад се опали и стрела оде ка циљу. Стиче се утисак да јачи звук производи ударац стреле у мету, него од ослобађања ваздуха под притиском при покретању стреле у пушци. Заиста необично искуство. 

Прочитајте јошЗаштитни знак малих борбених тимова

Задњи део стреле којим се она намиче на цев, фото: Љ. Момчиловић

Љубазни представник “Умарекса” на скреће пажњу да се не нишани увек на исто место, јер је до тада већ изгубио неколико стрела. Дешавало се да стреле оштете једна другу, када се више стрела забија у једно место на мети. Очигледно, пушка је веома прецизна! 

Љубиша МОМЧИЛОВИЋ 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.