Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПИРАМИДЕ

КРОКОДИЛ, нилски коњ и 7 ПАВИЈАНА: Древни Египћани су имали ПРВИ ЗОО ВРТ на свету?

Археолози у гробовима налазе праву менажерију најразноврснијих животиња које су мумифициране са фараоноима.

1602770835_animal-2223035_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Хиераконполис на грчком значи "Јастребов град", а данас се зове Ком-ел-Ахмар. Откривен је 1898. године, када су обављена прва археолошка истраживања и утврђено да је био религиозни и политички центар Египта пре династичког периода.

Између 3200. и 2686. године пре наше ере је имао око 10.000 становника и био је један од највећих градова тог доба! Каснија испитивања показала су да су први становници Хиераконполиса били припадници Бадари-културе, једне од најстаријих земљорадничких у Средњем и Горњем Египту.

Прочитајте још: Ружне животиње ће пре ИЗУМРЕТИ него оне мале и слатке?!

Од 2001. године тим стручњака на ископавањима води др Рене Фридман, египтолог са Беркли универзитета у Калифорнији. Она је у Хиераконполису нашла доказ о постојању - првог зоолошког врта на свету!

У гробовима фараона су налазили менажерију!

- Мајкл Хофман и ја смо се вратили да мало боље проучимо то место и открили смо гробље, али не само да смо нашли људске гробове, већ у њима и веома чудне животиње за које нам је требало много времена да сазнамо шта су  биле. Најмање очекујете да у гробу нађете седам павијана, дивљу мачку и нилског коња, сахрањене заједно са људима. Временом смо налазили све више и више животиња. Сваки пут када би нашли људски гроб, откривали смосве чудније животиње - изјавила је Рене Фридман.

Прочитајте још: Ако волите МАЧКЕ уживаћете у њеном друштву: Добри ЏИН чува газду боље од ПСА

Слон, крокодил...
Било је ту и слонова, крокодила, леопарда, лавова и афричких антилопа а испитивања њихових остатака показала су да су животиње биле држане у заробљеништву, али и да су биле под људском бригом јер су лечене од повреда које су имале.

Хватање, брига и приказивање егзотичних животиња у сам освит цивилизације представљала је, сматрају археолози, манифестацију моћи древних Египћана.

Лако је убити животињу, а тешко довести је живу!

Убијање животиња било је лако, али донети их живе много теже, на пример слонове, нилске коње, лавове, леопарде и крокодиле, а све оне су симбол моћи и звери од којих су се људи бојали, па је њихово заробљавање значило успостављање контроле над њима.

Прочитајте још: Јесте ли приметили слово М на челу? Пет разлога зашто су НАРАНЏАСТЕ МАЧКЕ толико посебне

Ричард Рединг, археолог из Келси музеја на Универзитету Мичиген, који је такође проучавао кости ископане у Египту, мисли да су поготово велике животиње, као слонови и нилски коњи, били знак надметања у моћи владара и да је њихово држање значило да су они успели да завладају застрашујућим силама природе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas