· · Коментари: 0
ЗДРАВО

Лековита БИЉКА која чува здравље, али и кућу!

Према народном веровању, чуваркућа штити кућу и породицу од пожара, удара громова.

1606220415_Depositphotos_145652493_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Међутим, чуваркућа је природан лек за многа обољења.

Чуваркућа – овако су је назвали стари Грци и Римљани који су њен сок користили за заштиту других биљака од штеточина и гусеница.

Прочитајте још: Не бацајте паре! Направите сами БОМБОНЕ ПРОТИВ КАШАЉА (ВИДЕО)

Чуваркућа је вишегодишња биљка која може да нарасте и до 30 центиметара. Што се тиче њеног опстанка у природи, веома добро подноси и ниске и високе температуре.

Ова биљка ни данас није довољно истражена, и углавном се користи у народној медицини!

Боја листова ове биљке може бити зелена, бордо или љубичаста.

Прочитајте још: Воћка која поправља РАСПОЛОЖЕЊЕ и брани организам од СТРЕСА, а налази се и у парфемима (РЕЦЕПТ)

Оно што је лековито код ове биљке је то што она садржи јабучну и мрављу киселину. Широко је распрострањена у народној медицини, и њој се преписује деловање на имунолошки систем и лечење канцерогених обољена.

Фото: Депозит
Погодна је за све љубитеље цвећа - оне који имају мале вртове и оне немају недовољно време да се посвете гајењу

Чуваркућу ћете чути и под именом "уховник" јер је добра за испирање и елиминисање вишка масноће из уха. Поред овога може се користити за разна обољена и повреде коже, посекотина и опекотина. Такође, сок од ове биљке дуго се користи и за отклањање курјих очију и брадавица.

Прочитајте још: За отклањање стреса и нервозе потребна вам је само ЈЕДНА ШОЉИЦА ЧАЈА

Историјат биљке
Пореклом је из Мексика, али се на нашим просторима гаји од 9. века. Из тога века је и одредба о сеоским домаћинствима којима су Карло Велики и његов син Људевит Побожни наредили узгајање 72 врсте биљака, међу којима је и чуваркућа, као "биљка коју морају сви узгајати на крововима кућа", јер се сматрало да штити од ватре и удара грома.

За упалу уха, исцедите две до три капљице сока у ухо и оставите да течност делује неколико минута, а потом накривите главу док сок не исцури из ушне шупљине.

Сок од ове биљке када се укобинује са медом је добар за упалу уха. Употребљава се и у случајевима напетости, нервозе и страхова.

Прочитајте још: Тачан СПИСАК намирница које треба јести, а препуне су витамина и смрт за вирусе

Листове чуваркуће може у блендеру да самељете, а потом и у пластичној посуди да помешате са медом (препоручљиво је да мешате дрвеном кашиком). Затим смесу сипајте у теглу, а теглу обложите алуминијумском фолијом како светлост не би допрла до ње. Смеса нека одстоји у тегли 5 дана. Од шестог дана узимајте по две кашичице и у наредних пола сата немојте ништа јести.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.