· · Komentari: 0
ZDRAVO

Lekovita BILJKA koja čuva zdravlje, ali i kuću!

Prema narodnom verovanju, čuvarkuća štiti kuću i porodicu od požara, udara gromova.

1606220415_Depositphotos_145652493_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Međutim, čuvarkuća je prirodan lek za mnoga oboljenja.

Čuvarkuća – ovako su je nazvali stari Grci i Rimljani koji su njen sok koristili za zaštitu drugih biljaka od štetočina i gusenica.

Pročitajte još: Ne bacajte pare! Napravite sami BOMBONE PROTIV KAŠALJA (VIDEO)

Čuvarkuća je višegodišnja biljka koja može da naraste i do 30 centimetara. Što se tiče njenog opstanka u prirodi, veoma dobro podnosi i niske i visoke temperature.

Ova biljka ni danas nije dovoljno istražena, i uglavnom se koristi u narodnoj medicini!

Boja listova ove biljke može biti zelena, bordo ili ljubičasta.

Pročitajte još: Voćka koja popravlja RASPOLOŽENJE i brani organizam od STRESA, a nalazi se i u parfemima (RECEPT)

Ono što je lekovito kod ove biljke je to što ona sadrži jabučnu i mravlju kiselinu. Široko je rasprostranjena u narodnoj medicini, i njoj se prepisuje delovanje na imunološki sistem i lečenje kancerogenih oboljena.

Foto: Depozit
Pogodna je za sve ljubitelje cveća - one koji imaju male vrtove i one nemaju nedovoljno vreme da se posvete gajenju

Čuvarkuću ćete čuti i pod imenom "uhovnik" jer je dobra za ispiranje i eliminisanje viška masnoće iz uha. Pored ovoga može se koristiti za razna oboljena i povrede kože, posekotina i opekotina. Takođe, sok od ove biljke dugo se koristi i za otklanjanje kurjih očiju i bradavica.

Pročitajte još: Za otklanjanje stresa i nervoze potrebna vam je samo JEDNA ŠOLJICA ČAJA

Istorijat biljke
Poreklom je iz Meksika, ali se na našim prostorima gaji od 9. veka. Iz toga veka je i odredba o seoskim domaćinstvima kojima su Karlo Veliki i njegov sin LJudevit Pobožni naredili uzgajanje 72 vrste biljaka, među kojima je i čuvarkuća, kao "biljka koju moraju svi uzgajati na krovovima kuća", jer se smatralo da štiti od vatre i udara groma.

Za upalu uha, iscedite dve do tri kapljice soka u uho i ostavite da tečnost deluje nekoliko minuta, a potom nakrivite glavu dok sok ne iscuri iz ušne šupljine.

Sok od ove biljke kada se ukobinuje sa medom je dobar za upalu uha. Upotrebljava se i u slučajevima napetosti, nervoze i strahova.

Pročitajte još: Tačan SPISAK namirnica koje treba jesti, a prepune su vitamina i smrt za viruse

Listove čuvarkuće može u blenderu da sameljete, a potom i u plastičnoj posudi da pomešate sa medom (preporučljivo je da mešate drvenom kašikom). Zatim smesu sipajte u teglu, a teglu obložite aluminijumskom folijom kako svetlost ne bi doprla do nje. Smesa neka odstoji u tegli 5 dana. Od šestog dana uzimajte po dve kašičice i u narednih pola sata nemojte ništa jesti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.