Oglas
Oglas
· · Коментари: 1

ИСПРАВКА НЕ, НИЈЕ ПОСТОЈАО ИТАЛИЈАНСКИ "ВОЗ ДУХОВА", НИТИ ЈЕ НЕСТАО 1911. ПРИЧА ЈЕ ИЗМИШЉЕНА

Магазин је 16.8.2020 године пренео причу под називом "Чуо сам мрмљање, у трену га бели дим прогутао: ВОЗ пун путника ушао у тунел у Ломбардији и НЕСТАО заувек", које је према оценама фект-чекера оцењена као ЛАЖНА ВЕСТ, и да се нестанак воза који је из Рима у Милано требало да превезе 100-ак путника НИКАДА НИЈЕ ДЕСИО и да је прича плод маште.

1694681073_shutterstock_519097594.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Урбана легенда о наводном нестанку воза измишљене компаније Занети, преноси се годинама као вест на порталима, а како у својој аналзи тврди сајт Снопес, нема ниједног писаног доказа да се овај нестанак догодио, као ни да је компанија "Занети" постојала.

О томе штампа у то време никада није писала, наводи Снопес. Оно што се у верзијама измишљене приче мења је број путника који се укрцао, и поједини детаљи, и помињу се наводно два "преживела" који помињу "белу маглу која је прогутала воз", али је анализама утврђено да је прича потекла од фикције украјинског писца Николаја Черкашина.

Наш оригинални текст садржао је и наводе о томе да се воз појављује повремено тј да путује кроз време, као и да је постојао истраживач ове мистерије који је "и сам ушао у воз и нестао", али све је ово, закључује се, урбана легенда, измишљотина и није смело да буде пренесено као вест, стога се извињавамо нашим читаоцима на грешци и уносимо исправку.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas