Oglas
· · Komentari: 1

ISPRAVKA NE, NIJE POSTOJAO ITALIJANSKI "VOZ DUHOVA", NITI JE NESTAO 1911. PRIČA JE IZMIŠLJENA

Magazin je 16.8.2020 godine preneo priču pod nazivom "Čuo sam mrmljanje, u trenu ga beli dim progutao: VOZ pun putnika ušao u tunel u Lombardiji i NESTAO zauvek", koje je prema ocenama fekt-čekera ocenjena kao LAŽNA VEST, i da se nestanak voza koji je iz Rima u Milano trebalo da preveze 100-ak putnika NIKADA NIJE DESIO i da je priča plod mašte.

1694681073_shutterstock_519097594.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Urbana legenda o navodnom nestanku voza izmišljene kompanije Zaneti, prenosi se godinama kao vest na portalima, a kako u svojoj analzi tvrdi sajt Snopes, nema nijednog pisanog dokaza da se ovaj nestanak dogodio, kao ni da je kompanija "Zaneti" postojala.

O tome štampa u to vreme nikada nije pisala, navodi Snopes. Ono što se u verzijama izmišljene priče menja je broj putnika koji se ukrcao, i pojedini detalji, i pominju se navodno dva "preživela" koji pominju "belu maglu koja je progutala voz", ali je analizama utvrđeno da je priča potekla od fikcije ukrajinskog pisca Nikolaja Čerkašina.

Naš originalni tekst sadržao je i navode o tome da se voz pojavljuje povremeno tj da putuje kroz vreme, kao i da je postojao istraživač ove misterije koji je "i sam ušao u voz i nestao", ali sve je ovo, zaključuje se, urbana legenda, izmišljotina i nije smelo da bude preneseno kao vest, stoga se izvinjavamo našim čitaocima na grešci i unosimo ispravku.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas