Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОТАЦ

Мушкарац и беба: Код новог тате се дешавају и физичке промене

Осим неизмерне радости, рођење детета може да изазове широк спектар физичких и менталних промена не само код мајки, већ и код новопечених очева.

1622794189_Depositphotos_162200534_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Ту свакако спадају висок ниво емоционалног стреса, али и анксиозност код јачег пола. Стручњаци упозоравају да је опасно то што мушкарци ретко потраже помоћ у таквим ситуацијама. Пажњу често усмеравају на супругу која је фокусирана на бебу и њене потребе. Зато је важно да партнери проводе време заједно, разговарајући о томе шта обоје доживљавају и осећају откад се беба родила.

Мушкарац је буквално физички мења.

Хормонске промене, заједно с повећањем одговорности коју отац осећа, могу бити искушење за ментално здравље. Научници су открили да је у прва четири месеца од рођења детета мозак очева почео да показује промене које им помажу да развију родитељске вештине и створе чврсту везу са бебом.

Прочитајте још: Jennifer Lopez и Ben Afflec ухватио ПАПАРАЦО: Загрљени, а у његовој руци је нешто занимљиво! (ФОТО)

Студије су показале да ожењени мушкарци са децом имају нижи ниво тестостерона у поређењу са онима који нису искусили чари очинства или још трагају за идеалном партнерком. Док ниво тестостерона опада, расту окситоцин и допамин, који су одговорни за везу између родитеља и детета, због чега новопечени очеви више уживају у игрању и нежности са бебом. Такође, када ниво тестостерона опада, млади очеви су склонији депресији.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas