· · Коментари: 0
Чешке комбиноване пушке

Некада четири, данас један - модели које су волели и на Западу

У комунистичкој Чехословачкој успешно и дуго производили су четири модела, потпуно различитих комбинованих бок пушака, а данас у Чешкој Републици, чланици ЕУ, производи се само једна бок комбинирка - ЧЗ серије 800

1593778260_brno.jpg
брно - фото: Влада Митровић

Брно 500 је можда најлепша чешка  комбинирка. Има потпуно заобљену баскулу, попут најфинијих италијанских бок двоцевки. Примењен је систем забрављивања, који је омогућио најнижу могућу висину баскуле. А то уз њене обле ивице даје елегантан и допадљив изглед оружја.

Прочитајте још: Златни Симсон од осамдесет лета (ФОТО)

Ради се о пушци код које се горе налази сачмена цев искључиво калибра 12/70. Ова "наша" пушка, а и већина оних које су увезене у СФРЈ, у доњу карабинску цев примала је метак 7x65 Р. Њена тачна ознака је Брно 502.3. Цеви су јој дуге 600 мм, укупна дужина износи 1.029 мм, а пушка има масу само 3.350 г.

Ово је можда најлепша Брно комбинирка. Има потпуно заобљену баскулу, попут најфинијих италијанских бок двоцевки, фото: Влада Митровић

Цеви су спојене моноблоком дужине 56,5 мм, високим 56,5 мм и широким 32/39,5 мм. Моноблок се уклапа у челичну ковану баскулу висине само 60,5 мм и широку 40,5 мм. У зони горње цеви налазе се кључеви за брављење симетрично постављени са обе стране сачмене цеви. Ово је један веома поједностављен облик Бос браве, коју је прославила италијанска фабрика "Пераци".

Редак примерак на овим просторима

Код ове комбинирке  посебно се водило рачуна о механизму за окидање.  фото: Влада Митровић

Код Брна 500 посебно се водило рачуна о механизму за окидање. Предњи обарач који опаљује карабинску цев, има уграђен француски штехер. Када унапред погурамо предњи обарач, пушка ће опалити већ при сили од 0,5 даН. Без штехера сила је нешто испод 2 даН. На баскули, тамно бруниране површине, са леве стране се налази машински гравиран јелен, а са десне су срна и срндаћ. 

Кундак немачког типа са округлом образином, урађен је од ораховине, не баш највише класе. Подкундак се скида повлачењем бравице уназад, што указује на класично једноставно расклапање пушке. Кочница је на уобичајеном месту за ловачке пушке, односно, на врату кундака. Пушка има заједничке извлакаче који из лежишта заједно повлаче оба метка.

Ради се о пушци код које се горе налази сачмена цев искључиво калибра 12/70, фото: Влада Митровић

Растојање од дна кундака до предњег обарача износи 365 мм. Задњи нишан је смештен у ластин реп и може да се помера по правцу. Пушка Брно 500 је лепо финиширана, чекирање кундака је ромбоидима, на њој нема оштрих ивица. Овај модел је последњих деценија 20. века био тражен и продаван у Западној Европи путем трговачких ланаца "Кетнер" и "Франкониа". 

Нишанска дужина, односно растојање између мушице и задњег нишана износи 380 мм, фото: Влада Митровић

Код нас га баш из тог разлога није било много у продаји, тако да се Брно 500 убраја у најређе чехословачке комбинирке на нашим просторима. Све у свему, јако допадљива, лепо урађена, витка, обла, комбинована пушка, која испуњава све ловне задатке. Мали их је број, тако да осим упозорења о редовном чишћењу, немамо податке о неким учесталим или типским кваровима. Ретки примерци који се понуде у огласима брзо нађу купца. Дугујемо велику захвалност Мирку Личини, искусном и чувеном краљевачком ловцу који нам је омогућио да детаљно испробамо његову комбиновану пушку Брно 500. 

Право са репарирања у наше руке 

Серија пушака 580 долази из Ухерског Брода и позната је под именом Татра. Налазимо је у литератури и као Брно ЦЗ 584, затим као ЧЗ 584, Козлица... Рађене су у калибрима 12 и 16/70 у сачменој и 7x65 Р, 7x57 Р, .222 Р, .308 W, .30-06 С карабинској цеви.

Власник са својом Татром, фото: Влада Митровић

Захваљујући Алекси Андоновићу, младом ловцу из Трстеника, имали смо прилику да се детаљније упознамо са пушком Татра 584 калибра 12/70-7x65 Р, која има и пар резервних цеви калибра 12/70. Алексина пушка је тек пристигла са детаљног репарирања код пушкара, тако да смо били први који су је анализирали. Укупна дужина пушке 584 са комбинованим цевима износи 1.070 мм. Маса пушке је 3,35-3,45 кг. Власник је висока особа која је продужила кундак, тако да растојање од дна кундака до првог обарача износи 390 мм. Први обарач опаљује доњу карабинску цев. Интересантно је да код пара сачмених цеви, постоји помоћна мушица постављена 290 мм од баскуле. 

Цеви комбинирке 584 су спојене моноблоком и пуним прутевима. Баскула пушке је челична, кована, правих геометријских линија, које указују на футуристички, а не класичан укус конструкотра пушке. Као и све, ове оштре црте пушке се некоме допадају, а неко више воли заобљене, лучно сведене површине главе оружја. Ширина баскуле износи 40, а висина 65,5 мм. Ова нешто већа висина профила пушке и њене баскуле, условљена је њеним брављењем. 

Расклапање је класично, потезањем доње полуге на подкундаку. На цеви су горе уграђени механички нишани, мушица је фиксна, а задњи нишан је смештен у ластин реп, фото: Влада Митровић

Татра 584 има два доња Пурдеy кључа ширине 9x4,5 мм и у зони горње сачмене цеви, са обе стране постоје отворени Керстен кључеви дуги 20 и широки 4,2 мм. Њих брави округли попречни клин пречника 8,5 мм. На предњем доњем Пурдеy кључу је лучни ослонац који належе на осовину, око које ротирају цеви при преламању. Пушка је чврсто забрављена у четири тачке, не рачунајући предњи ослонац око кога ротирају цеви. Чеси су мало упростили Керстен конструкцију, али не на уштрб чврстине брављења. 

Расклапање је класично, потезањем доње полуге на подкундаку. На цеви су горе уграђени механички нишани. Мушица је фиксна, правоугаоног профила, а задњи нишан је смештен у ластин реп и може да се помера по правцу. Зарез задњег нишана је правоугаони.

Татра 584 је чврсто забрављена, добра, поуздана ловна пушка, фото: Влада Митровић

Нишанска линија је веома дуга, чак 460 мм. Ту је и припремљена шина за монтажу оптичког нишана. Пушка је опремљена аутоматском кочницом која се налази на врату кундака. И овде предњи обарач опаљује доњу карабинску цев.

Пажљиво са верним "чехињама" 

Површине од челика су глатке, без гравуре и заштићене црним брунирањем. Акценат није стављен на украшавање већ на чврстину и функционалност овог оружја. Кундак је типично чешки, односно немачки, са облом образином и од ораховог дрвета. У нашу земљу су пођеднако увожене Татре 584 у сачменим калибрима 12/70 и 16/70. Осамдесетих година прошлог века још није било запостављања старог доброг калибра 16. Код карабинске цеви такође "исправљамо" неправду према калибру 7x57 Р, који се у незнању, по ефикасности ставља далеко иза калибра 7x65 Р. То једноставно није тачно. Оба метка су уз добар погодак и правилан избор зрна и те како довољни за сву ловну дивљач наших ловишта. Оцена је да је Татра 584 чврсто забрављена, добра, поуздана ловна пушка. На њој нема много украса, али зато одише чврстином угластог челика.

Кундак је типично немачки, са облом образином и од ораховог дрвета, фото: Влада Митровић

Прочитајте још: Иако је ОКО најсавршенији оптички инструмент, приликом нишањења јављају се значајна ограничења
На крају, дужни смо да изразимо своје дубоко неслагање са ауторима који омаловажавајуће пишу о чехословачким комбинованим пушкама. О сваком оружју морамо судити, узевши у обзир његову функционалност, поузданост, употребљивост у лову, прецизност и ЦЕНУ! Укључивши овај последњи, наглашени параметар, Брно 500 и Татра 584 су изузетно добра ловна оружја. Савет власницима био би - пажљиво чистите, одржавајте и затварајте ваше "чехиње" и верно ће вас служити цео ловни век!

мсц Влада МИТРОВИЋ
 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.