Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Тестирајте своју МЕМОРИЈУ: Проверите да ли ваш мозак још увек добро ради

Тест меморије који ће проверити да ли имате добро памћење

1697021190_Foto-shutterstock-pamcenje.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Веровали или не, што мање користите мозак, он као и други мишић у телу постаје лењ, кажу стручњаци. Зато немојте да се чудите што све теже памтите, јер се у данашње време углавном ослањате на белешке или меморисање у телефону. Честер Сантос, човек који има најбоље памћење на свету, предлаже да решите једноставан тест и проверите своје памћење.

Тест

Да бисте тестирали своју меморију, прочитајте листу ових 14 речи (не више од два пута) и покушајте да их запамтите: мајмун, пегла, канап, змај, кућа, папир, ципела, мрав, омот, оловка, река, камен, дрво, сир.

Затим, на парче папира запишите речи са листе којих можете да се сетите и проверите колико сте их запамтили.

Решење теста

* Једна до пет речи: Ако сте запамтили до пет речи, ваше памћење је испод просека.

* Шест до осам речи: Имате просечно памћење, што је у реду, али можете да га унапредите.

* Девет до дванаест речи: Веома добро памтите, ослањање на паметне телефоне код вас још није "узело данак".

* Тринаест до четрнаест речи: Одлично памтите. Ваша способност памћења може вам бити користан алат у постизању пословних успеха.

Какав год да је ваш резултат, не брините. Сантос каже да свако има одличну способност памћења, само ако је добро употреби.

Ако желите да побољшате своју меморију, ево неколико савета који вам могу помоћи.

Речи претварајте у слике

Искористите моћ визуелног памћења тако што ћете сваку ствар коју желите да запамтите у глави претворити у слику.

- Људи најбоље памте оно што могу да виде. Доказ за то је што лакше запамтимо нечије лице него име, на пример - каже Сантос.

Нека памћење има мирис

Да бисте запамтили неку ствар, користите што више чула - укључујући оно што можете да чујете, помиришете, осетите.

- Активацијом више регија у мозгу гради се више веза и побољшава се меморија. Најбоље је да уз ствар/информацију коју желите да запамтите створите слику у глави и то повежете са неким мирисом - објашњава Сантос.

Не спутавајте машту

- Људи су веома добри у памћењу неких података који их изненаде. Рецимо, неке необичне податке памтимо без труда. Да вам, рецимо, сада одједном слон седне на екран рачунара, то бисте памтили до краја живота. Корисно је да искористимо тај аспект нашег мозга - каже "шампион" у памћењу.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas