· · Коментари: 0
РЕТРОСПЕКТИВА

ДАРИЈА, ИВАНА, ВЕРИЦА... Оне су жене којима се "клања" Србија!

Жене које су несумњиво обележиле 2020. годину.

1609490438_pjimage.jpg
Фото: Танјуг

Иза нас је остала нимало лака 2020. година. Година у којој смо прошли кроз бројне неочекиване ситуације, изазове и тешке тренутке. Оно што је снашло целу планету, оставило је неизбрисив траг како у људској историји, тако и у животу сваког појединца.

Прочитајте још: Италијани би да се вакцинишу, АЛИ под њиховим УСЛОВИМА

Ово је година која нас је научила да ценимо мале ствари, да се држимо заједно у кризним ситуацијама и да будемо истински захвални здравственом систему наше земље, који се стојички изборио са сваком кризном ситуацијом.

Није свака борба добијена и рат још траје, али победа се полако назире.

Лица која никада нећете моћи да заборавите, лица која су свакога дана била на тв екранима и обавештавала људе о алармантним подацима, су лица ових жена.

Дарија Кисић Тепавчевић

Фото: Танјуг

Дарија Кисић Тепавчевић српски је лекар и специјалиста епидемиологије, професорка на Катедри епидемиологије Медицинског факултета Универзитета у Београду, бивша помоћница директора за јавно здравље и популациону политику Института за јавно здравље Србије "Милан Јовановић Батут", а од недавно и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије.

Прочитајте још: ШТИТЕ СРЦЕ, СПРЕЧАВАЈУ ПРЕВРЕМЕНО СТАРЕЊЕ: Ево због чега је добро јести љубичасте намирнице

Рођена је у Сарајеву. Представљала је једну од водећих улога у борби против епидемија малих богиња 2017/18. и вируса корона 2020. године у Србији.

Ивана Милошевић

Фото: Танјуг

Докторка Ивана Милошевић је специјалиста инфектологије, гастроентерохепатолог, професор у Београду.

Рођена је у Краљеву, где је завршила основу школу и гимназију. Дипломирала је на Медицинском факултету Универзитета у Београду.

Прочитајте још: "Умрла нам је девојка 1993. годиште...": Професор Тиодоровић јутрос саопштио СТРАШНЕ ВЕСТИ

У Клиници за инфективне и тропске болести ради од 2000. године. Магистритала је и докторирала на Медицинском факултету у Београду, где је завршила и специјализацију из инфектологије и супспецијализацију из гастроентерохепатологије.

Заменик је директора Клинике за инфективне и тропске болести КЦС и начелница Одељења за хепатитисе. Бави се дијагностиком и лечењем хроничних болести јетре, посебно хроничног хепатитиса Б и Ц. Поред тога, ради на Медицинском факултету као доцент на предмету Инфективне болести.

Верица Јовановић

Фото: Танјуг / Слободан Миљевић

Докторка Верица Јовановић, специјалиста социјалне медицине, запослена је, на неодређено време у Институту за јавно здравље Србије Милан Јовановић Батут. Вршилац је дужности директора Института и шеф Канцеларије за скрининг рака.

Прочитајте још: Колико нам треба да се попнемо до четвртог спрата? Време показује ЗДРАВЉЕ СРЦА!

Рођена је у Крушевцу. Како се наводи у званичној биографији, дипломирала је на Медицинском факултету у Београду 1991. године. Специјализацију из социјалне медицине завршила је на истом факултету 2001. године, затим као стипендиста Владе Италије завршила је мастер програм "Менаџмент у здравственим установама" у Риму на Институту Интитуто Супериоре ди Санита 2003. - Университа дегли Студии Ла Сапиенза.

Оне су несумњиво обележиле претходну годину и својим знањем, умећем и способношћу допринеле да ова ситуација са корона вирусом, прође што је могуће безболније.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.