· · Коментари: 0
САВЕТИ

Овај смути ће на ПРИРОДАН НАЧИН да снизи ваш КРВНИ ПРИТИСАК!

Заборавите на старо правило о једној јабуци на дан – боровнице би могле бити прави кључ доброг здравља!

1605011850_Depositphotos_85599124_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Две недавне студије откриле су како ова малена суперхрана може на природан начин да снизи ваш крвни притисак.

Једно од њих објављено је у научном часопису Јоурнал оф Ацадемy оф Нутритион анд Диететицс, а у њему су учествовале жене у постменопаузи с повишеним крвним притиском.

Током 8 недеља жене су свакодневно конзумирале дозу праха од боровница сушених смрзавањем (што је еквивалент шољи свежих боровница). По завршетку истраживања дошло је до снижавања систолног (горњег) притиска од 5%, снижавања дијастолног (доњег) притиска од 6% те повећања нитритних оксида (који шире крвне судове и тако побољшавају циркулацију) од чак 69%.

Прочитајте још: Будите ОПРЕЗНИ! И превише ЗДРАВЕ ХРАНЕ може бити опасно

Који је разлог за овако добре резултате?

Истраживачи заслуге приписују моћним антиоксидансима који се повезују с производњом нитритних оксида и ублажавањем разних упалних процеса.

Фото: Депозит

Смути од боровнице и банане

Како би и сами постигли овако добре резултате припремите овај укусни смути и једноставно задовољите препоручену дневну количину боровница. Уз антиоксидансе, ова комбинација препуна је калијума (који на природан начин снижава крвни притисак), пробиотика и дијетних нитрата. Део искористите за доручак, а остатак као поподневну ужину.

Прочитајте још: 7 НАМИРНИЦА које ће побољшати концентрацију, памћење и расположење

Састојци:

  • 1 шоља смрзнутих боровница
  • 1 зрела банана
  • 1 шољаа обичног безмасног јогурта
  • 1 шоља младог спанаћа

Припрема:

Све састојке убаците у блендер и мешајте док не добијете глатку, кремасту текстуру.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.