Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
психологија

Ових 5 ПОНАШАЊА ДЕТЕТА су знак за УЗБУНУ: Обратите пажњу

Следећих 5 ситуација захтевају вашу пажњу.

1600167291_Depositphotos_24744099_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Сва деца су склона да крше правила. Она тестирају свет на свој начин и покушавају да пронађу границе које не могу да пређу. Већина дечјих хирова и несташлука су заправо природан процес учења.

Ипак, нека дечја наизглед безопасна понашања могу да значе нешто озбиљније.   

Следећих 5 ситуација захтевају вашу пажњу:

1. Избирање хране

Фото: Пиxабаy

Деца су често избирљива по питању хране и одређена јела одбијају. То може да буде знак да дете има емоционалне проблеме. Научници кажу да се веома избирљивој деци два пута чешће дијагностикује депресија и анксиозност у односу на децу која једу све.

Прочитајте још: Родитељи ОПРЕЗ: Дете свакодневно додирује ОВЕ СТВАРИ, а пуне су БАКТЕРИЈА

2. Осетљивост по питању одеће

Дете може да се жали да га одећа пецка, сврби... Могу да одбијају да носе неке ствари, док друге не желе да скину, чак иако су поцепане... Са друге стране, деца могу да не маре за време напољу и да инсистирају да носе капу на екстремној врућини или да скину рукавице тек пошто скину обућу... Родитељи мисле да су у питању хирови, што често и јесте истина, али је понекад знак повећане анксиозности.

3. Користе мобилне уређаје чешће него обично

Деца генерално уживају да играју игрице на телефонима или компјутерима, али они малишани који пате од анксиозности проводе много више времена пред екраном. Научници кажу да је зависност од технологије знак повећане анксиозности и стреса, и да се таква деца вероватно плаше нечега.

Прочитајте још: БЕБЕ и КУЋНИ ЉУБИМЦИ: Како да их упознате и организујете другачији живот

Фото: Пиxабаy

4. Кукање за новим играчкама

Верује се да свако дете у једном тренутку прође кроз фазу кукања и плакања да им родитељ купи нову играчку. Психолог Људмила Петрановскаја каже да ово није потпуно тачно. Нормално деца не брину о стварима све до тинејџерског доба. До тада је њихов свет испуњен. Али, ако се родитељи често свађају пред дететом око финансија или криве дете за трошкове, може доћи до тога да дете створи модел размишљања у којем сматра да је свет место на којем увек нешто недостаје и да се мора добро потрудити да натера родитеље да нешто добије.  

То за њих постаје начин да виде да ли се родитељи брину о њима. Ово се "лечи" тако што се ствари морају вратити у нормалу. Дете треба да има своје "мало изобиље", али не онда када хистерише и моли, већ тек тако, као знак пажње и љубави.

Прочитајте још: Мислите да је најважније да УПОЗНАТЕ његове РОДИТЕЉЕ? Постоји нешто ТЕЖЕ

5. Константно траже нове информације

Према психолозима, ако дете стално тражи нове информације и поставља много више питања него иначе, то је знак повећане анксиозности. Покушајте да сазнате шта то плаши ваше дете и покажите да сте спремни увек да га саслушате и да му помогнете.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas