Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

6 разлога због којих је дете размажено: Родитељи праве несвесне грешке

Избегните ове грешке које многи родитељи праве, а због којих су деца размажена!

1708958036_shutterstock_1231591498.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Нико не жели да му дете буде размажено, али неке грешке које родитељи несвесно направе могу до тога да доведу.

"Деца се понашају онако како су научена", каже лиценцирани терапеут Џеф Yу за Хафингтон пост. "Не волим да лепим неке негативне етикете за децу".

Психотерапеут Мет Лундквист каже да "размажена деца имају тенденцију да траже привилегије, без икакве представе да нешто треба да заслуже, они то узимају здраво за готово. Такође, размажена деца имају недостатак емпатије".

Сада када смо утврдили шта се мисли под размаженошћу, прочитајте и које грешке не треба да правите, да бисте избегли да и ваше дете буде такво.

1. Извињавате се у име детета

Сасвим је у реду ако мама и тата гостима кажу да је беба нервозна и плачљива јер се није наспавала, али када су деца старија, она су одговорна за своје понашање, чак и ако имају лош дан. Лундквист саветује родитељима да се никад не извињавају у име своје деце јер су била нељубазна, нити да их оправдавају разним изговорима.

Није решење ни да натерате дете да се извини јер то неће бити искрено извињење, али брзи разговор у четири ока у којем ћете питати дете да ли мисли да је то понашање било пристојно и како се та друга особа сада осећа, можда ће мотивисати дете да се касније искрено извини.

2. Не постављате јасне границе и правила

Не треба родитељ да удовољи свакој дететовој жељи. Ако допустите детету да игра игрице дуже него што је договорено, ако купите све што тражи то јесте лакше него да се борите са нападима беса који могу уследити јер му не испуњавате жељу. Али, дугорочно правите себи проблем.

"Последице тога могу да буду лоша контрола импулса и друге дисфункције, упозорава терапеут Ју.

Сасвим је јасно да ће дете покушати да тестира ваше границе, зато је кључно да будете доследни, додаје он. Ако сте рекли да телефон мора да се искључи док вечерате, онда се тог правила придржавајте увек, без изузетка.

3. Штитите децу од последица које носи њихово понашање

Ако се дете лоше понаша у школил, на пример, и добило је неку казну, важно је да не "ускачете" како бисте поштедели дете те казне. Тиме ћете само поручити детету да је посебно и да оно не мора да поштује иста правила као сва друга деца, а такође ћете му и показати да не мора да поштује ауторитет наставника.

4. Пребрзо мењате ствари

Када дете изгуби неку ствар коју веома воли, родитељски инстинкт је да је замени што пре. Али, тиме детету ускраћујете прилику да искуси своју тугу. Допуштањем детету да осети и оваква осећања учите га да буде отпорно и да се снађе у тешким ситуацијама.

Осим тога, деца морају да знају да не могу увек све да добију одмах, треба да науче да чекају.

5. Зажмурите на ружно понашање јер је дете

"Постоји уверење код деце којима нису постављене јасне границе да није страшно бити нељубазан, или још горе, да су они тако посебни да не морају да се труде да покажу љубазност и бригу за друге", каже Лундквист.

Дакле, немојте да отпишете неко ружно понашање речима "ма, он је само дете, проћи ће га такво понашање", већ разговарајте са дететом о томе, укажите му на последице. У супротном, лако би могло да постане размажено и да умисли да му такво понашање дозвољено. 

6. Недоследност у дисциплини

"Када нисте доследни у дисциплини и учењу правила, то ствара забуну код деце шта им јесте дозвољено, а шта није", каже терапеут Ју.

Није увек лако, алил држање граница које сте поставили, као и последице за непоштовање ће и вама и деци дугорочно донети највише користи.

Када дете пређе неку границу и хоћете да се због тога суочи са неким последицама, потрудите се да му увек дате до знања да је проблем у његовом одређеном понашању, не у њему. Децу волите безусловно, али када ураде нешто лоше, укажите им на то врло јасно.

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas