· · Коментари: 0
ИСХРАНА

Пазите шта једете док ПИЈЕТЕ ЛЕКОВЕ: Чоколаду заборавите, а не мешајте АНТИБИОТИКЕ и ЛИМУНАДУ

Антибиотици успешно санирају бактеријске инфекције, али док уништавају "лоше", истовремено уништавају и "добре" бактерије.

1601305685_Depositphotos_13931878_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Зато је важно да се током антибиотске терапије пажљивије бирају намирнице, јер се тако спречава негативно дејство ових лекова, а истовремено се и побољшава њихова ефикасност.

Професор др Мијомир Пелемиш, инфектолог, каже да антибиотици не захтевају посебну врсту исхране, али ипак, постоје извесна правила:

Заборавите на слатко
Врло је важно да се смањи или у потпуности избаци храна богата шећером и храна која садржи квасне гљивице. Ово се односи на торте, колаче, теста, пецива, кромпир, пиринач, индустријске воћне сокове, сирће, укисељено поврће, димљену храну, алкохол, ферментисану и зрнасту храну, сушено месо и воће, гљиве.

Прочитајте још: Доктор Зоран УПОЗОРАВА: Ацетон, сирће... задах може да значи ОЗБИЉНО ОБОЉЕЊЕ, а ово је УЗРОК

- Грејпфрут не треба јести када се пију антибиотици, јер је то воће које омета ресорпцију лека, као и млеко, али треба узимати јогурт и кисело млеко, то је као и пробиотик - наводи Пелемиш.

Грејпфрут и цитрусе, газирано и чоколада...

Стручњаци за исхрану кажу да би на листу хране која би требало да се избегава када се пију антимикробни лекови додали и све друге веома киселе намирнице, као што су сокови од цитрусног воћа, газирана безалкохолна пића, чоколада и производи на бази парадајза, јер такође могу да смање апсорпцију лека.

Избегавајте млеко пијте јогурт Фото: Депозит

У случају дужег периода употребе антибиотика пожељно је да се једе што више зелениша, јер садржи витамин К. Овај витамин је директно одговоран за процес згрушавања крви, а његова производња у организму може да буде онемогућена уколико антибиотици елиминишу "добре" бактерије.

Прочитајте још: МЛЕКО ПРЕД СПАВАЊЕ? Ово ће се десити ако га пијете!

С обзиром на то да антимикробни лекови могу да подстакну раст неких гљивица у организму, на јеловнику би сваки дан требало да се нађу црни и бели лук, јер имају јака антимикотична својства.

Пожељне намирнице
Намирнице које су пожељне, јер чувају "добре" бактерије су јогурт, кисело млеко и кефир.

Понедељак

Доручак: два барена јаја, салата од краствца зачињена јогуртом, мирођијом и белим луком, два парчета интегралног хлеба
Ручак: 150 г барене јунетине, салата од сезонског поврћа са црним луком, интегрални хлеб
Вечера: сендвич од ражаног хлеба са намазом од хумуса и зеленом салатом

Прочитајте још: Прво што ујутру пијете је КАФА? Ево шта се догађа у телу следећих шест сати

Уторак

Петак
Доручак: пита са печуркама и кислео млеко са белим лукомРучак: филети сома са динстаном шаргарепом и зеленом салатомВечера: дебрецина од коњског меса, барено јаје, интегралани хлеб, салата

Доручак: туњевина са зеленом салатом, хлебом и шољом кефира
Ручак: спанаћ и риба
Вечера: барено јаје, кисело млеко и интегрални хлеб

Среда

Доручак: пројара у коју су додати бели лук и спанаћ, шоља јогурта
Ручак: пилетина на жару и салата од руколе, интегрални хлеб
Вечера: виршле са сенфом, хлебом и шољом кефира

Прочитајте још: Једите ДВА месеца по 12 ШЉИВА дневно: СМРШАЋЕТЕ и бити здрави као ДРЕН

Четвртак

Доручак: гибаница и кисело млеко у које је додат ситно сецкани бели лук
Ручак: 150 г телетине динстане са црним луком и зелена салата
Вечера: мешавина јечмених, овсених и ражаних пахуљица са јогуртом или кефиром

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.