· · Komentari: 0
MLEKO

MLEKO PRED SPAVANJE? Ovo će se desiti ako ga pijete!

Mnogi imaju naviku da popiju čašu mleka pred odlazak u krevet, ali da li je to dobro?

1601031896_Depositphotos_42465507_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Iako se vode debate oko toga da li je mleko zdravo ili ne, utvrđeno je da mleko u malim količinama predstavlja veliki izvor nutrijenata, kao i minerala i da pomaže u jačanju tela i imunog sistema, naročito kod dece koja rastu.

Ono šta su naučnci takođe utvrdili jeste da je mleko neverovatno dobro pred spavanje i da pomaže da imate bolji i tvrđi san. Ako pred odlazak u krevet popijete samo jednu šolju mleka, evo šta će vam se desiti.

1. Bolji san

Nekoliko studija na ljudima i životinjama pokazalo je da ispijanje mleka može dovesti do boljeg sna. Mleko sadrži triptofan i melatonin, što vam može pomoći da lakše i brže zaspite. Triptofan igra važnu ulogu u proizvodnji serotonina, koji zauzvrat podiže vaše raspoloženje, može vam pomoći da se opustite, a deluje i kao preteča melatonina.

Foto: Depozit

Pročitajte još: NESANICA, POREMEĆAJ HORMONA: Evo kako vreme koje provodimo gledajući u EKRAN utiče na naše ZDRAVLJE

Melatonin pomaže u regulaciji vašeg cirkadijanskog ritma i priprema vas za san. Istraživanje je pokazalo da uzimanje dodataka melatonina i triptofana može smanjiti anksioznost i depresiju.

2. Odličan izvor proteina

Mleko je jako hranljivo, a pošto se sporije vari, ono će osigurati da tokom noći vaše telo konstantno dobija hranu i enregiju, pa ćete se ujutru osećati mnogo bolje i nećete osećati veliku glad.

Pročitajte još: TEHNIKA ZA SAN: Evo kako najbrže zaspati, potrebna su SAMO 2 MINUTA

3. Opušta vas

Konzumiranje mleka pred spavanje ima psihološki uticaj, jer nas podvesno podseća na to kada smo bili mali i kada smo kao bebe pili mleko. To nas opušta i stvara osećaj sigurnosti i spokoja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.