Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО ОТКРИТИ ЛАЖНУ ЧОКОЛАДУ И ЦРНИ ХЛЕБ: Ови начини преваре купаца у вези са храном постаће део закона

Од болести које се преносе путем хране у свету на годишњем нивоу оболи око 600 милиона људи, а преваре у вези са храном у Србији нису у потпуности законски регулисане и санкционисане, показује ревизија Државне ревизорске институције.

1708590250_313703_1674987281-shutterstock-1721265295_f.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ревизијом је утврђено и да не постоји обавеза обавештавања јавности о утврђеним преварама у вези са храном, мада би ово ускоро могло да се промени.

У ЧЕМУ ЈЕ ЗАПРАВО ПРОБЛЕМ?

Највеће обмане потрошача су код производа као што су чоколаде, сокови, кафа, мед, сир, црни хлеб и ракија, показује ревизија Државне ревизорске институције.

Детекција фалсификованих прехрамбених производа захтева коришћење одговарајућих метода. Класичне методе, као што је одређивање тачке смрзавања млека, користе се за откривање разређености млека водом или тест скроба, како би се проверило да ли је у кафу додат недекларисани сурогат, или ензимске, генетске или инструменталне технике, као и хроматографске, изотопске или спектрометријске технике.

Један од проблема је и недостатак континуитета у мониторингу хране.

Циљ ревизије био је да се утврди у којој мери су надлежне институције 2023. године ефикасно успоставиле систем провере безбедности хране у Србији и да ли постоји простор за унапређење, а извештај из овог сектора је направљен први пут.

ЈАВНОСТ НИЈЕ ОБАВЕШТЕНА

Ревизијом је утврђено и да не постоји обавеза обавештавања јавности о утврђеним преварама у вези са храном, па је ДРИ дала препоруку Министарству пољопривреде да се у оквиру законске регулативе уведе термин „преваре у вези с храном“.

Председник Државне ревизорске институције и главни државни ревизор Душко Пејовић изјавио је на представљању извештаја да је за заштиту живота и здравља становништва од примарног значаја коришћење хигијенски исправне хране.

-Да би се то осигурало, потребно је уредити систем производње, промета, контроле и потрошње хране, било да се ради о храни домаћег порекла или храни која потиче из увоза, рекао је Пејовић.

Први закључци указују на то да плански и законодавни оквири у сектору безбедности хране нису у потпуности успостављени, као и да преваре у вези са храном нису у потпуности законски регулисане и санкционисане, што доводи до негативне перцепције потрошача о систему безбедности хране, преноси „Дневник“.

КАКО НАС НАЈВИШЕ ВАРАЈУ?

Александар Глигоријевић , виши саветник у ревизији ДРИ, рекао је да су инспекцијске службе утврдиле преваре потрошача код производа као што су чоколада, кафа, мед, сир, црни хлеб и ракија.

-Обмане су најчешће код чоколаде, која се заправо представља као чоколада, а најчешће је то шећерна табла. Сокови који не садрже одређени проценат воћа, као што је наведено у декларацији производа, кафа која садржи сурогате, као и мед коме се додаје глукозно-фруктозни сируп, наводи Глигоријевић.

Други закључак указује на то да институционални оквир, предвиђен Законом о сигурности хране, није ефективно успостављен, а активности Стручног савета, основаног 2017. године, нису допринеле процени ризика у сектору безбедности хране на националном нивоу.

(Спутњик)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas