Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПАЖЊА!

После укуса и мириса, КОРОНА ОДНОСИ ЈОШ ЈЕДНО ЧУЛО! Ово је најновије откриће СРПСКИХ лекара

Тим лекара са ОРЛ клинике КЦ Ниш испитивао је утицај коронавируса на слух, и показало се да обољевање од Цовида-19 може довести од благог до средњег пада слуха на високим фреквенцијама.

1626089265_korona.jpg
Фото: АП
Oglas

Ово је у свету прва свеобухватна студија утицаја Цовида на слух, каже за РТС директор ОРЛ клинике Душан Милисављевић.

Директор ОРЛ клинике Душан Милисављевић рекао је за РТС да је тим стручњака био у црвеној зони и испитивао утицај коронавируса на слух код средње тешких и тешких пацијената.

“Нашли смо благи до средњи пад слуха код високих фреквенција. То значи да коронавирус може да нападне и слушни живац. Евидентирали смо пацијенте, позивамо их да даље проверавају слух и позивамо их да уђемо у другу фазу, односно да нађемо адекватну терапију”, рекао је директор ОРЛ клинике.

На основу ових података, Милисављевић указује да се код појединих пацијената слух враћа кроз неколико недеља, а код неких и неколико месеци. Директор ОРЛ клинике наводи да се током лечења пацијената којима је оштећен слух користи дексаместазон, кортико препарат.

Ево како корона оштећује слух

Милисављевић наводи да постоје две теорије како коронавирус напада и оштећује слушни живац.

Прва је, каже, да се у крви праве миркотромбови који ударају на унутрашње ухо и оштећују васкуларизацију слушног живца. Друга је, према његовим речима, недостатак кисеоника у хемоглобину, што оштећује слушни живац.

Милисављевић напомиње да нико у свету још није спровео оволику свеобухватну студију утицаја Цовида-19 на слух и додаје да ће резултати студије бити послати водећем америчком часопису који се бави ОРЛ тематиком.

                              Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas