Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МИСТЕРИЈА

Пронађене МИСТЕРИОЗНЕ грађевине у Саудијској Арабији - Старије и од египатских пирамида! (ФОТО/ВИДЕО)

Камени зидови у Саудијској Арабији старије су од египатских пирамида.

1620294422_Nenaslovljeni-dizajn_1000x0alo.png
ФОТО: Принтскрин/ Јутјуб/ Eric and Ash
Oglas

Хиљаде монументалних грађевина изграђених од камених зидова у Саудијској Арабији старије су од египатских пирамида и древних камених кругова Британије, кажу истраживачи - што их чини можда најранијим ритуалним пејзажом који је икад идентификован.

Мустатили су стари око 7.000 година, што значи да су старији од Стоунхенџа и од египатских пирамида.

Студија објављена у четвртак у часопису Антиквити показује да су мистериозне структуре прошаране око пустиње на северозападу Саудијске Арабије - зване "мустатилс" од арапске речи за "правоугаоник" - старе око 7.000 година. То је много старије од очекиваног и око 2.000 година старије од Стоунхеџа у Енглеској или од најстарије египатске пирамиде.

- Говоримо о преко 1.000 мустатила. Ове ствари се налазе на преко 200.000 квадратних километара и све су врло сличног облика ... вероватно припадају истом ритуалном веровању - каже археолог Мелиса Кенеди.

Прочитајте још: ИСПИРАЊЕ ЗЛАТА у Пеку - Треба вам само лопата, испитак и срећа! (ВИДЕО)

- Сигурно је постојао одличан ниво комуникације на овом врло великом подручју, јер се начин на који су конструисани преносио између људи - рекао је водећи аутор Хју Томас, археолог.

Најједноставнији мустатили направљени су гомилањем камења у ниске зидове, да би се формирали дугачки правоугаоници, са дебљим зидом „главе“ на највишем крају и уским улазом на супротној страни.

Глава мустатила
Састоји се од мале нише или коморе; истраживачи су пронашли животињске кости у најмање једној од комора, што сугерише да је коришћена за приношење жртви.

Прочитајте још: Данас наберите КОПРИВУ и урадите ОВУ ствар - Обичај на Ђурђевдан који доноси здравље вашој деци! (ВИДЕО)

Истраживачи мисле да су можда изграђени да воде поворку од једног до другог краја. Али, такође су пронашли много мустатила који су били много сложенији него што су прво мислили, а садржали су ступове, стојеће камење и мање "ћелије" камених зидова. Кенеди и Томас процењују да је један мустатил који су истраживали направљен премештањем више од 12.000 тона базалтног камена - мукотрпан задатак за који је десетинама људи требало да прођу месеци.

Није познато зашто су древни народи који су градили мустатиле направили толико много ових грађевина. Кенеди претпоставља да су неки можда коришћени само једном или да су различите групе људи које су биле близу једне других, правиле одвојене муститиле.

- Ово је једно од најважнијих археолошких радова протеклим деценијама - рекао је археолог Хув Гроукат са Макс Планк Института.

Пронађено је 1.000 ових грађевина, на територији од преко 200.000 квадратних километара.

Хиљаде мустатила које смо пронашли заиста показују стварање монументалног пејзажа - рекао је Гроукат.

- Они показују да је овај део света далеко од вечите празне пустиње какву људи често замишљају, овде су се дешавали изузетни културни догађаји.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas