Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
ВАСПИТАЊЕ

Разлике у васпитању: У Србији је дете сито, а у Шведској у природи!

Северњаци инсистирају на томе да малишани што више бораве на отвореном без обзира на спољашњу температуру, jер се тако челиче и постају снажнији.

1618567847_NavlacenjeDepozit.png
Фото: Депозитфото
Oglas

Код нас је најважније да, осим да буде сито, дете не оскудева у топлој гардероби, како се не би прехладило. Међутим, чак и када је добро “натронтано”, не значи да ће добити дозволу за излазак напоље ако пада киша или су температуре ниске. Само уколико баш мора, родитељи ће га пустити да по хладноћи изађе из куће.

Прочитајте још: Овако Данци васпитају своју децу: Мало обавеза и много припреме за живот, а кључна је једна ствар

Најбоља држава за децу
Шведска је једна од првих земаља које су усвојиле УН конвенцију о правима детета, прва је забранила све облике телесног кажњавања најмлађих и не чуди зашто је проглашена најбољом државом на свету по питању бриге о малишанима, али и родитеља.

Северњаци, међу којима су можда и најгласнији Швеђани, на то гледају са чуђењем, јер за њих, у складу са популарном изреком, не постоји лоше време, већ само неадекватна одећа.

Промовишу опуштен начин васпитања, на отвореном.

Они генерално промовишу систем васпитања који је изузетно опуштен, тврдећи да су деца тако срећнија, здравија и у перспективи успешнија. Реч за шведски модел родитељства је “лагом” или - “савршено једноставно”, што га у много чему објашњава.

Прочитајте још: ВИКАЊЕ лоше утиче на децу: Научници дошли до нових важних открића

Швеђани инсистирају на томе да нема ризичних физичких активности за малишане, па је пењање на дрвеће нешто у чему би требало подржати дете, а не одвратити га од тога.

Деца се повређују када им се забрањује излазак

Њихов став је да се малишани повређују баш онда када им се брани да буду знатижељни и активни. Не плаше се да дете оставе само у колицима испред продавнице, сматрајући да му се ништа неће десити тих неколико минута док су они у шопингу.

Излазак напољу нема латернативу Фото: Депозит

Игра је оно на чему се врло инсистира у овој европској земљи, уз објашњење да за учење и обавезе има времена. Цео живот је пред њима. Управо зато не желе ни да их оптерећују ваннаставним активностима, које су у нашем друштву постале све популарније.

Дадиља је реткост
Дадиља је реткост у Шведској, јер Швеђани радије децу старију од годину дана уписују у боравак, како би се што више играла и дружила са вршњацима.
Не оптерећују децу ваннаставним активностима.

Они, насупрот томе, држе до отворених, спонтаних активности које се одигравају напољу, када су малишани на ваздуху, са својим другарима.

Прочитајте још: Љубица Богетић саветује родитеље: Организујте се добро и брините о свом менталном здрављу

Краће радно време
Предност родитељства у Шведској је у томе што маме и тате деце млађе од осам година могу да раде шест сати дневно, па имају више времена да се посвете наследницима и буду одморнији и под мањим стресом. Осим тога, терет не пада само на мајке, већ су у већини домова очеви равноправни у преузимању породичних обавеза.

Тако, тврде, постају креативнији, развијају машту и негују сналажљивост, јер ту нема наручених задатака и готових решења. Слободно време се изузетно цени, а за часове плеса, флауте, сликања или фудбала биће времена. Важније од тога је да се у раном детињству изгради темељ за развој стабилних личности, а после је све лако.

Очеки узимају породиљско као и мајке.

Они често узимају породиљско одсуство с посла како би се њихове супруге опоравиле, а свакако учествују и у храњењу и пресвлачењу беба, па се зато у мушким тоалетима у ресторанима могу видети постављени столови за превијање.

Прочитајте још: Родитељи ЛЕВОРУКЕ деце ОВО морају да знају!

Родитељи имају 480 дана плаћеног одсуства које могу да поделе, а 90 дана је непреносив одмор само за очеве. Они поносно воде децу у школу, раде са њима домаћи и припремају им храну, што их не чини мање мушкарцима како се на Балкану углавном сматра.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas