Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ко је, у ствари, ДРВЕНА МАРИЈА? Ево како је настао чувени српски израз

- Шта стојиш ту ко дрвена Марија? – могло би да се каже некоме ко се укипио, удрвенио, ко се не сналази у друштву, па се понаша неспретно, неокретно и круто.

1633510736_pjimage--3-.jpg
ФОТО: Депозит
Oglas

Осим за људе неспретне у друштву, дрвеном Маријом можемо прозвати некога ко је неприступачан, непријатан и ко одбија друге од себе.

Прочитајте још: Шумадинац који је оженио Албанку открива како се бира МЛАДА: "Оде се узме се, није да се изабере, већ..."

Ко је та дрвена Марија?

Теорије кажу да је вероватно у питању дрвена статуа Девице Марије, какве се могу наћи у разним, углавном католичким црквама, а познато је да су статуе круте, да стоје непомично, баш као и особе које се не сналазе у друштву и које не реагују на спољашње надражаје.

Теорија која се посебно истакла каже да су у питању биле дрвене статуете (њих дванаест) које су се звале Марије и које су грађани Венеције износили својим морепловцима у ритуалу награђивања за успешан морски подухват (статуете су замењивале живе невесте, које су раније биле жртвоване).

Фото: Пиксабеј

Позната је и игра Дрвене Марије, у којој један од играча жмури окренут зиду док му остали полако прилазе. Када он одброји и каже „Дрвена Марија“, остали треба одмах да се укипе, а кога је ухватио у покрету, испада из игре.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas