Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
РОДИТЕЉСТВО

Љубица Богетић саветује родитеље: Организујте се добро и брините о свом менталном здрављу

Ово време је најзахтевније за родитеље, поготово самохране.

1617708744_Depositphotos_372455182_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Родитељство је тешко у време короне која је посебно закомпликовала живот самохраним родитељима. Многи немају са ким да поделе обавезе и проблеме, па су принуђени да све преузму на себе. Како се изборити са тим, а не "сагорети" у намери да одговорите свим обавезама?

Прочитајте још: Да ли сте чули за принцезу Кутулун? Била је јача од свих мушкараца, НОСИЛА ИХ ОЦУ, а њена смрт је МИСТЕРИЈА

- Ово време је изузетно тешко и захтевно за све родитеље, а нарочито самохране - каже психолог и психотерапеут Љубица Богетић.

Најтеже са малишанима
- Млађа деца су теже прошла. Већина родитеља покушава да им организује онлајн курсеве или индивидуалне часове, да што више времена проводе напољу, бавећи се спортом на отвореном. Чест проблем је недостатак самодисциплине код млађег узраста, јер тешко могу сами да испуне обавезе без одраслих.

Психолог истиче да ситуацију отежава и то што у многим случајевима бабе и деде не могу да чувају децу, а немогуће је ангажовати особу која ће професионално обављати тај посао из страха од заразе.

Најгоре су прошли родитељи који су децу повукли из вртића.

Неки родитељи су својевољно пристали на то да ако раде од куће повуку децу из вртића у случају веће опасности од вируса. То је резултирало повећаним притиском на њих и психичким исцрпљивањем деце јер због изолације од вршњака и додатних обавеза родитеља то време не проводе квалитетно.

- Много је оних који су у време пандемије изгубили посао, неки су остали без додатних примања, а трошкови живота су им исти - наглашава Богетићева.

Прочитајте још: ВИКАЊЕ лоше утиче на децу: Научници дошли до нових важних открића

То додатно утиче на већ исцрпљене и преоптерећене родитеље да се на прави начин баве децом. ..

Фото: Депозит

Посебно ангажовање захтева онлајн настава. Како се са тим носи један родитељ?

Прочитајте још: Шта је заједничко паровима који су заједно превазишли тешке тренутке?

- Сви родитељи, без обзира на то да ли су у браку или не, тешко се носе са оваквим видом учења. Прво, јер је деци потребна структура времена и обавеза коју на овакав начин не могу да имају. Друго, родитељи су ангажовани око посла и у борби за егзистенцију, па не могу да се посвете малишанима. Деца су препуштена себи, што понекад није лоше за осамостаљивање, али у већини случајева нису навикла на овакав вид рада и тешко се сналазе - каже психотерапеут.

Само разговор
- Млађа деца имају већу потребу за родитељима и често не разумеју да они морају много да раде, па недостатак пажње показују кроз неадекватно понашање. Неке родитеље гризе савест због тога,  а не могу много да промене. Покушавају то да компензују ангажовањем других чланова породице, допуштају деци да више гледају ТВ и играју игрице... Са децом треба што више разговарати о тренутној ситуацији.
Родитељи морају да раде на себи, на свом односу.

Наша саговорница наглашава да је важно да родитељи раде на себи како би схватили шта су им приоритети. Често се дешава да један од њих пребацује одговорност на другог, а тако се упада у замку пребацивања кривице, долази до свађе, док се интереси деце запостављају.

Прочитајте још: Ова девојка је одустала од тражења партнера преко апликације, па је пробала другачију методу - храбру и отворену (ВИДЕО)

- Обавеза родитеља је да брину и о себи јер су малишанима потребни здрави и нормални родитељи. Није једноставно све уклопити и то захтева добру организацију и помоћ. Такође, треба бити и флексибилан јер се приоритети мењају у зависности од тренутка. Некада је битније физичко здравље, а некада ментално - закључује Љубица Богетић.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas