· · Коментари: 0

ЛАЖНА ВЕСТ! Ово су ДОКАЗИ да су тврдње руског лекара Христа Мермерског да ма лек за рак, чиста НЕИСТИНА

Вести у којима се тврди да алтернативна медицина лечи, могу да направе више штете, него "користи" оболелим људима.

1621076571_Mermerski.png
Фото: YouTubeScreenshot/VasilBiserkov

У мору вести, у којима се тврди да разне алтернативне методе лече и најтеже болести, спада и ова у којој "руски научник" Христо Мермерски открива свој ревулуционарни лек за рак.

Професор Христо Мермерски шири потпуно нетачне тврдње да је његов револуционарни лек против рака "излечио хиљаде људи", па се моле сви они који слушају и читају савете сличне овима, никада не посежу за оваквом методом лечења, јер то може више да им нашкоди, него помогне.  

Прочитајте још: КОЊСКИ Нострадамус: Сенатори су тражили савет од Лејди, погрешно је предвидела само једном

Наиме, он неосновано тврди да његов рецепт чисти крвне судове, лечи срце, обнавља имунолошки систем, чисти јетру и бубреге, побољшава рад мозга и памћење, чува од инфаркта и доводи до излечења оних који су доживели инфаркт или мождани удар. Средство је и против запаљења зглобова. Регулише телесну тежину.

Тврдње да овај рецепт чисти крвне судове, лечи срце, обнавља имунолошки систем, чисти јетру и бубреге немају никакве ДОКАЗЕ

Средство је и против запаљења зглобова. Регулише телесну тежину.

Састојци:

  • 15 свежих здравих, са сјајном кором, БИО лимуна
  • 12 главица свежег белог лука
  • 1 кг правог меда
  • 400 грама проклијалог жита
  • 400 грама свежег ораховог језгра

Припрема проклијале пшенице:

Ко је професор Мермески
Професор доктор Христо Мермерски дипломирао је и докторирао у Бугарској, а специјализацију похађао у Великој Британији, Немачкој, Италији, Русији и САД. Посетио је преко 150 универзитета у САД, Русији, Европи, Африци и Азији као предавач и истраживач. Проучавао је многе рецепте и њихов хранљиви учинак. Живи и ради у Вашингтону.

Ставити 400 грама пшенице у прокувану стаклену посуду. Налити водом да одстоји, најбоље преко ноћи. Послије 10 до 12 сати преко чисте крпе или газе оцедити воду и добро опрати зрна, па исцедити кроз газу.

У посуди оставити оцеђену пшеницу. Послије 24 сата добије се пшеница са клицама, дужине 1-2 милиметра.

Прочитајте још: Воћни напици за мршављење: Храните се здраво и мршавите

Овако се, наводно, припрема лажни лек против рака

Самлети заједно проклијалу пшеницу, орахе и очишћене главице белог лука. Самљети 5 лимуна са корицом и све заједно измешати. Од осталог лимуна узети само сок и мешати са осталом масом, док смеса не постане хомогена. Додати мед и дуже мешати дрвеном кухачом па сипати у стаклене посуде које треба чувати у фрижидеру. После 3 дана смеса је готова за конзумирање, док све постане компактно.

Прочитајте још: Мислили смо другачије, али ове намирнице имају више ШЕЋЕРА

Ова храна узима се 30 минута пре доручка, пре ручка, пре вечере и пре спавања. 

Професор Мермерски каже да рецепт гарантује здравље и дуг живот, као и излечење од рака, очување свежине тела, младости и енергије, што је потпуно нетачно!

Након што је на порталу Culinarka 2.7.2013. године, у рубрици Рецепти, објављен чланак са насловом "Чувени резепт за лецење рака и гојазности проф. Мермерског" портал раскринкавање.ба урадио је анализу према којој се испоставило да су информације Срне нетачне. У наставку преносимо њихово истраживање:

У уводном пасусу набрајају се наводне користи које овај рецепт има, између осталог, и за лијечење рака.

Храна за лецење комплетног организма; цисти крвоносне судове, леци срце, буквално обнавља имуни систем, цисти јетру, бубреге , сав систем излуцивања, такодзе и пробавни систем од патогене микрофлоре; побољсава рад мозга и памцење; цува од инфаркта,инсулта и леци до оздрављења особе презивеле исте; средство против запалења зглобова; најбоље средство ПРОТИВ СВИХ ВРСТА РАKА.Регулише телесну тежину.

Овај рецепт је на Фацебоок страници Цоолинарика подијељен 21.7.2013. године, а потом се двије године касније појавио и на порталима Депо и Блин Магазин, тачније 19.8.2015.

Портал Дознајемо, чији чланак није више доступан, појављује се као извор других чланака обављених истог дана 2015. године, те је немогуће прецизно утврдити ко је од ових медија први објавио рецепт у форми медијског садржаја.

Слично као и са “рецептима” о лијечењу содом бикарбоном или маслачком, бројни регионални медији су пренијели и овај чланак са “рецептом за лијечење рака”.

У свим тим преношењима наведени су сљедећи састојци потребни за припрему “лијека”:

 400 гр проклијалог жита (пшенице)
15 свјежих (најбоље непрсканих) лимуна
12 цијелих главица (не режњева) свјежег бијелог лука
1 кг правог меда
400 гр свјеже орахове језгре

Од 2013. године, када је чланак објављен на нашем језику, идентификовали смо његово преношење више од 100 пута на различитим порталима, са задњом објавом на порталу Е дијаспора, који је “рецепт” објавио 6.5.2021. са сљедећим насловом:

РЕВОЛУЦИОНАРНИ ЛИЈЕK: Довољне су само 4 кашике дневно и болест се сама повлачи…

Само чланак овог анонимног портала остварио је 6.738 интеракција, према подацима Фацебооковог алата ЦроwдТангле.

Да поменути рецепт лијечи рак тврдили су, између осталих, и етаблирани медији, као што су АТВ, Ало, Независне и други.

Лијек који може излијечити баш све врсте рака - АТВ
РУСKИ НАУЧНИK ОТKРИВА НАЈМОЋНИЈИ ПРИРОДНИ ЛЕK! Рецепт по коме је на хиљаде људи излечено од РАKА, потребно је само 4 кашике дневно! - АЛО
РЕЦЕПТ ЗНАНСТВЕНИKА: Овај лијек може излијечити баш све врсте рака, а излијечени људи то потврђују! - Здрава природа
Рецепт професора Мермерског: Уништава станице рака и лијечи организам - Независне

Неки од портала су чланак са “рецептом” објавили више пута. Портал Нови га је објавио укупно осам пута, са по двије објаве годишње, почевши од 2017. па до 2020. На порталу Независне је објављен три пута: у 2014, затим 2015, те 2016. 

Kурир је исти чланак објавио укупно пет пута од 2013. године, а портал Ексклузива три пута, и то 2015, 2016. и 2019. године.

На платформи YоуТубе смо пронашли неколико канала на којима је објављен видео са “рецептом”. На каналу Wорлд Адвентурер, који има 144.000 пратитеља/ки, пронашли смо га под насловом:

РЕЦЕПТ РУСKОГ НАУЧНИKА: 4 кашике дневно и рак се сам повлачи

Видео тренутно није доступан, а архивирана верзија показује да је имао је 329.121 прегледа.

У варијацијама наслова и текстова које су домаћи и регионални медији користили, овај “рецепт” се некад приписује руском, а некад бугарском “доктору” или “научнику” Христу Мермерском. 
Додатно, поједини портали су наслове обогатили и сензационалистичким тврдњама да је “фармацеутска индустрија забранила” овај рецепт или да га је потребно “преузети” док није укинут.

РУСKИ ТРАВАР ПРОНАШАО ЛИЈЕK ЗА РАK: ПРОЦУРИО РЕЦЕПТ, ПРЕУЗМИТЕ ГА ДОK ПОНОВО НИЈЕ УKИНУТ (Е расправа, 6.10.2019.)
ПРОНАШАО ЈЕ ЛИЈЕK ЗА НАЈТЕЖЕ БОЛЕСТИ! ФАРМАЦЕУТСKА ИНДУСТРИЈА ГА ЈЕ ОДМАХ ЗАБРАНИЛА (Свијет око нас, 8.10.2019.)

Шта је тачно у вези са храном и лијечењем рака?

Тврдње у чланцима о томе да поменута смјеса састојака “лијечи рак” објављене су без икаквих доказа, као што би то били медицинска истраживања и експерименти који би потврдили тачност навода о љековитости тог “рецепта”.

У вези са храном и лијечењем рака, Амерички институт за истраживање канцера на свом сајту истиче како не постоји храна која може да заштити од рака, иако здрава исхрана свакако може утицати на смањење ризика од настанка те болести.

Ниједна појединачна храна или састојак хране не може вас заштитити од рака. Али, истраживање показује да прехрана пуна разноврсног поврћа, воћа, интегралних житарица, пасуља и друге биљне хране помаже у смањењу ризика за многе врсте рака.

На wеб страници поменутог института доступне су информације о стварним својствима намирница  које могу смањити ризик од настанка канцера, а од поменутих, у “рецепту” налазимо бијели лук и језгру ораха. 

За бијели лук се наводи да истраживачи проучавају разне твари у њему због њихових потенцијалних здравствених користи и ђеловања против рака. Поменута су истраживања од којих нека показују  да бијели лук даје позитивне резултате у смањењу ризика од развоја канцера, али не и у лијечењу ове опаке болести.

У већини истраживања на људима, у вези са бијелим луком и његовим утицајем на канцер, пореде се двије групе: једна која конзумира већу количину и друга која конзумира мању количину лука.
Студије које упоређују прехрану људи обољелих од рака и оних који су здрави сугеришу да конзумација бијелог лука у великим количинама може умањити ризик од рака једњака, гуштераче, дојке, грлића материце и простате, но резултати тих студија су неуједначени.

Мали број контролисаних клиничких испитивања, проведених у Kини, која су проучавала учинак екстракта бијелог лука на карцином желуца и колоректални аденом, није показао повезаност нити позитивну везу. Друга студија је истраживала синтетички бијели лук и селен и открила је незнатно смањен ризик од рака желуца код мушкараца. Но, потребно је више истраживања.
Остају питања колико добро људи апсорбују алилне спојеве у бијелом луку и колика је количина заправо потребна да би људи имали добробити за које лабораторијске студије сугеришу да су могуће.

У “рецепту” се, уз бијели лук, наводи и језгра ораха, за коју се на сајту Америчког института за истраживање канцера тврди да спада међу најчешће истраживане орашасте плодове када је ријеч о утицају на превенцију канцера. У извјештају о језгри ораха наводи се да су тренутна истраживања превише ограничена да би доказала повезаност језгре ораха или других орашастих плодова са раком. Истраживања на животињама и ћелијама показују одређене користи, али истраживања на људима не дају јасне резултате који би потврдили да језгра ораха утиче на превенцију рака.

Неколико краткотрајних студија сугерише да једење ораха може повећати ниво антиоксиданата у тијелу. Једна студија је такођер сугерисала да смањује знакове оштећења ДНK. Ипак, једно од дужих истраживања на људима, у којем је учествовала 21 особа, открило је да им је разина антиоксиданата у крви била иста прије и након једења ораха сваког дана током шест седмица.

Интервентна испитивања, која укључују орахе као дио медитеранске прехране, показују потенцијалне користи, попут помагања људима да изгубе масноће у трбуху, снизе крвни притисак, као и ниво триглицерида. Ипак, у цјелини је потребно још истраживања на људима како би се разјаснили учинци ораха на ризик од упале, антиоксиданте и ризике од рака.

На сајту Америчког института за истраживање канцера нема доступних детаљних информација за пшеницу, мед и лимун, преостала три састојка из наведеног “рецепта”. 

Ипак, питањем колико су те намирнице ефикасне у борби против канцера бавили су се други центри и научници. За пшеницу нема доказа да утиче на превенцију или лијечење рака. Податке о томе могуће је пронаћи у истраживањима које је спровео Мемориал Слоан Kеттеринг Цанцер Центер, који је дио Слоан Kеттеринг Института, основаног 1954. године у Неw Yорку са циљем кориштења и развоја најновијих техника како би се канцер ставио под контролу. Та истраживања показују да не постоје научно утемељени докази да цијеђена пшеница утиче на превенцију или лијечење рака.

Питањем дејства лимуна бавили су се истраживачи Националног центра за здравствена истраживања (Тхе Натионал Центер фор Хеалтх Ресеарцх), непрофитне организације која се бави истраживањима унапређења здравља одраслих и ђеце, такођер из САД-а. Након што су истраживачи овог центра уочили ланчани е-маил са тврдњом да лимун лијечи рак, објаснили су да за ту тврдњу нема научних доказа.

Kао ни у претходним примјерима, ни за мед нема доступних медицинских истраживања на људима која би показала његово дејство на превенцију или лијечење канцера. Свјетска здравствена организација у документу о здравој прехрани наводи мед као дио корисне прехране, али не помиње његов утицај на рак, било да се ради о превенцији или лијечењу.

О томе да се рак не може лијечити медом нити његовим мијешањем са содом бикарбоном, писали смо у анализи из 2020. године, коју у цијелости можете прочитати на линку испод:

Kо је “руски научник” чији рецепт објављују онлине портали?

Портал Дневно (.хр) је, према нашој претрази (ранија преношења нисмо нашли ни на једном од регионалних језика), први портал који је Христа Мермерског представио као руског научника, у чланку од 21.12.2014.

Рецепт руског знанственика, професора Христа Мермерског револуционаран је лијек којим су на тисуће људи излијечени од болести рака. “То је храна за лијечење комплетног организма, а рак се у таквом организму само повуче”, рекао је у својим предавањима проф. Мерменски. Овај рецепрт чисти крвне жиле, лијечи срце, обнавља имунолошки сустав, чисти јетру и бубреге. Побољшава рад мозга и памћење, чува од инфаркта, и доводи до изљечења оних који су доживјели инфаркт или мождани удар. Многи говоре како је ријеч о најбољем средству против свих врста рака.

Раскринкавање је послало упит редакцији портала Дневно (.хр) и ауторици текста са молбом да нас упуте на предавање Мермеског из ког је преузета цитирана изјава, но, ни након дугог чекања, одговор нисмо добили.

Претрагом смо покушали идентификовати прво појављивање “рецепта” на бугарском језику, што нас је довело до блога Моето здраве на којем је 11.1.2011. године објављен пост који смо идентификовали као прво појављивање “рецепта” у онлине сфери.

Титула доктора се уз име Христа Мермерског први пут на неком од регионалних језика појавила у чланку који је објављен на порталу Стилл магазина Kурир 18.8.2015.

"Овај лек садржи све неопходне витамине, минералне соли, биоактивне супстанце, протеине, угљене хидрате и биљне масти. Зато и побољшава рад свих унутрашњих органа и жлезда, које одржавају тело здравим, а доводи и до излечења од рака у потпуности", истакао је доктор.

У објавама бугарских медија, Христо Мермерски је представљен као агробиолог са “двије докторске дисертације”. Такођер, тамошњи медији наводе да је предавао на више од 200 универзитета и радио као замјеник министра пољопривреде. Приписује му се и ауторство 23 публикације о здравој исхрани, те се наводи да живи и ради у Бугарској, као матичној земљи. 

Претрагом на бугарском језику пронашли смо и објаве у којима се тврди да други рецепт Мермерског, који прописује кромпир са содом бикарбоном, лијечи рак коже. Такођер му се приписује и савјет да чаша воде ујутру, уз сирће и мед, јача имунолошки систем и “спречава развој карцинома”.

Фацебоок страница, Kњиге професора Мермеског, има нешто више од 35.900 пратитеља/ки. Иако се не ради о верификованој страници као што је то углавном случај са познатим личностима, примјетне су редовне објаве од којих већина води ка линку за куповину књига. 

На сајту Сторе, до ког води линк са поменуте странице, се наводи:

Kњиге које се продају у хиљадама примјерака и које су међу најчитанијим насловима у Бугарској односе се на природно лијечење и здраву прехрану. Отац и син Мермерски заједно пишу књиге, иако удаљени, будући да др. Јонко Мермерски живи и ради у Wасхингтону, ДЦ. С обзиром на наведено, њихове књиге су обогаћене искуством у подручју природне медицине не само из Бугарске већ и из Америке. Податак који објашњава зашто су оне најтраженије у посљедњих 10 година.

Постоји и Фацебоок страница Закваска и пробиотик Мермерски, Пробиотиц цапсулес Мермерски која рекламира услуге онлине трговине Мермерски, уз линк који води на страницу Xенсхоп, на којој је могуће поручити различите дијететске производе, козметику али и додатке гориву, са ознаком Мермерски.

Дакле, јасно је да Мермерски није “руски научник”, нити доктор медицине, већ надриљекар из Бугарске, који продаје литературу и препарате базиране на сопственим “рецептима”. Умјесто било каквих информација о медицинском образовању Мермерског, пронашли смо само његове публикације о исхрани, те бројни рецепти за “лијечење” разних обољења за које нема никакве научне потврде.

Kо се све бавио тврдњом да ова смјеса лијечи рак?

Иако се чланак са овим “рецептом” већ годинама појављује у медијима, пронашли смо тек два која се баве питањем тачности навода у њему. На порталу Задовољна је у октобру 2015. објављен чланак чији је аутор/ица контактирао/ла онкологињу из сплитске поликлинике Цито, која је рекла:

Не можемо говорити о никаквом чудотворном лијеку против рака јер није доказано да такви приправци заиста ђелују. Јучер су то били мегамин и хрскавица морског пса, данас канабис и смјеса од ораха и чешњака о којој овђе говоримо...

Тврдње да је пронађен лијек за рак врло су дискутабилне. Рак је мултифакторијална болест која уз генетску подлогу захтијева и одређене увјете у околишу како би била активирана те не настаје исто већ овисно о томе о којој врсти рака се ради. Тврдити да је пронађен лијек за све врсте рака једноставно не држи воду, објашњава Нивес Фрлета Илић.

Македонски портал Провера на факти је у чланку објављеном 16.1.2016. критиковао овакву врсту новинарства, коју је назвао неодговорном, јер се за тврдње не наводе никакви аргументи нити додатне информације.

С обзиром на то да тврдња како ова рецептура “лијечи рак” нема упориште у научним медицинским истраживањима нити постоје икакви докази да храна или било какав састојак хране лијечи канцер, сви анализирани чланци добијају оцјену псеудонаука. Из истих разлога, чланак на страници Цоолинарика оцјењујемо као лажну вијест, а све касније објаве као преношење лажне вијести.

Будући да овај рецепт није никакав “лијек” којег је “фармацеутска индустрија забранила” нити га требате “преузети док није укинут”, наслови чланака на порталима Балканска музика, Е-расправа, Свијет око нас, Дневно, Алтернатива Онлине, Ексклузива, Знање је моћ, Зато сто те волим, Сазнај висе, Регионалне вести и други добијају оцјену кликбејт.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ  
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.