· · Коментари: 0
исхрана

Шта указује на то да вам недостаје ВИТАМИН Д?

Нека истраживања су показала да недостатак витамина Д погађа чак милијарду људи широм света.

1608120197_Depositphotos_387319094_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Томе доприноси недовољно излагање коже сунцу, као и недовољна конзумација намирница богатих овим витамином. Витамин Д чини 7 витамина који се у кожи синтетизују под утицајем сунца, а највише га има у рибљем уљу, млечним производима, месу, печуркама и жуманцету.

Овај витамин има важну улогу у одржавању концентрације калцијума у нашем телу, доприноси јачању костију и здрављу зуба, као и јачању мишићног тонуса.

Прочитајте још: Шта се деси када годину дана НЕ ЈЕДЕТЕ МЕСО? Ових седам ствари

На мањак витамина Д у организму указују следећи симптоми:

Крхке кости

Чест бол у костима
Суптилан, али стално присутан бол у костима и зглобовима може бити последица болести попут артритиса, остеомалације или фибромиалгије. Међутим, узрок тог неугодног осећаја може бити и недостатак витамина Д.

Тело престаје да гради коштану масу око тридесете године живота, а мањак витамина Д убрзава симптоме остеопорозе. Особе са мањком витамина Д у организму склоније су преломима костију од људи који немају дефицит тог витамина.
Упоредо са својим способностима изградње костију, витамин Д утиче и на јачање мишића. Јаки мишићи спречавају падове, који су код старијих особа често узрок инвалидности, чак и смрти.

Витамин Д утиче и на јачање мишића.

Прочитајте још: "ПОСЛЕДИЦЕ МОГУ БИТИ КОБНЕ!": Докторка Грујичић упозорава! Уколико припадате једној од ове 3 групе, обавезно се одмах јавите лекару!

Лоше расположење

Клиничка депресија у већини случајева директно је повезана и са мањком витамина Д. Иако нема јасног доказа за то, стручњаци верују да недостатак витамина Д утиче на лучење и количину хормона серотонина, који одређује расположење.

Претерано знојење

Претерано знојење има бројне узроке, а један од њих је и мањак витамина Д у телу.

Слабост и умор

Осећате ли умор и слабост чак и након квалитетног осмочасовног сна? Можда патите од мањка витамина Д. За снагу тела није задужено само гвожђе, већ и овај витамин. Добра вест је да се мишићи брзо регенеришу и да конзумирањем намирница које садрже витамин Д можете побољшати свој мишићни тонус.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.